Programma
De afgelopen Najaarseditie van Beurs Eigen Huis had weer een mooie club van inspirerende sprekers. Ook aankomende Voorjaarseditie zullen diverse experts hun kennis en ervaringen delen over alles wat met o.a. (duurzaam) bouwen, verbouwen, (monumentaal) wonen en tuinarchitectuur te maken heeft.
Het nieuwe programma voor aankomende Voorjaarseditie op 28 t/m 30 maart volgt medio 2025.
Hieronder het programma van afgelopen Najaarseditie.
Beurs Eigen Huis PODIUM
Beurs Eigen Huis Podium | 11, 12 & 13 oktober
Hoera (of Help?), ik woon in een monument!
Nationaal Restauratiefonds
Het wonen in een monument heeft zo zijn voordelen. Je woont in een karakteristiek gebouw met vaak een rijke historie. Daarnaast kun je een beroep doen op speciale regelingen en subsidies voor restauratie en verduurzaming. Maar het wonen in een monument brengt ook verantwoordelijkheden met zich mee. En soms beperkingen.
Een van onze monumentencoaches neemt je mee in de wereld van het restaureren en verduurzamen van monumenten. Wat is er mogelijk? Waar vind ik informatie? Welke regelingen zijn er? Onze financieringsspecialist vertelt je vervolgens meer over de financieringsmogelijkheden voor jouw plannen.
Keukenstyling vanaf de basis
Style and Sugar
Weten jullie niet goed hoe jullie de keuken moet betrekken bij de rest van jullie woning? Maakgr van jullie functionele keuken ook een plek waar jullie je thuisvoelen! Volg deze leerzame workshop van Greet en leer je keuken te stylen als een PRO.
De tien beste tips voor jouw nieuwbouwwoning
Maris Kopersbegeleiding
In deze lezing krijg je de 10 beste tips voor jouw nieuwbouwwoning, met waardevolle informatie, eye-openers en praktische afwegingen. Bij seriematige projectbouw liggen de keuzes vaak vast, maar we laten je zien hoe je binnen die mogelijkheden het beste uit jouw woning haalt, van aankoop tot aankleding. Zo ga je goed voorbereid aan de slag en start je jouw nieuwbouwavontuur met een voorsprong!
Bouwen met stro 2.0
Vakgroep Strobouw
De transitie van bouwen met stro naar moderne biobased prefab-bouw vertegenwoordigt een belangrijke ontwikkeling in duurzaam bouwen. Traditioneel strobalenbouw, dat al eeuwenlang werd toegepast, maakte gebruik van lokaal beschikbare natuurlijke materialen zoals stro en leem. Dit proces was arbeidsintensief en had een ambachtelijke insteek.
Met de opkomst van moderne technologieën en een grotere focus op duurzaamheid, is deze aanpak geëvolueerd naar industriële biobased prefab bouw. Hierbij worden natuurlijke en hernieuwbare grondstoffen, zoals stro, hout en hennep, industrieel verwerkt tot prefab bouwelementen. Deze elementen worden in een gecontroleerde fabrieksomgeving vervaardigd en op de bouwplaats geassembleerd. Dit proces biedt voordelen zoals snellere bouwtijden, minder afval en een lagere ecologische voetafdruk, terwijl het gebruik van biobased materialen de CO2-uitstoot vermindert en zorgt voor betere isolatie en energie-efficiëntie.
Kom meer te weten over het bouwen met stro 2.0 en maak kennis met Peter Davids en Roelof Vossebeld
Interieurontwerp als fundament van je (ver)bouwplannen
Petra Hendriks Interieurontwerp
Dat het (ver)bouwen van je huis een grote klus is, weet je. Stel je het nadenken over de inrichting nog even uit? Dat is eeuwig zonde! Jij wil straks niet in je nieuwe huis staan en beseffen dat het leeg aanvoelt, terwijl het juist een gezellig, luxe en fijn thuis moest zijn. Of je nu al begonnen bent of nog moet starten met (ver)bouwen, kom luisteren en ontdek hoe je dit kunt voorkomen.
Jouw huis, jouw stijl!
Shelly Sterk
In mijn workshop neem ik je mee in mijn aanpak als het gaat om een nieuw huis. Waar begin je bij een verbouwing? Van plattegrond tot inspiratie opdoen, jouw eigen stijl vinden en jullie huis ultiem leefbaar maken. Met uiteraard mijn tips & tricks om eens out of the box te denken en om een huis 2.0 te maken. Ook zal er gelegenheid zijn om vragen te stellen.
Puur natuurlijk wonen, tips van interieurontwerper Iris van Asselt
Studio Duurzaam Wonen
Hoe bouw je een mooi en duurzaam huis met natuurlijke materialen? En welke gezonde keuzes zijn er voor het interieur? Duurzaam interieurontwerper Iris van Asselt bouwde met haar gezin een dubbel tiny house in een eco-community. In deze talk neemt ze je mee op reis door haar huis welke is uitgeroepen tot Duurzaamste Huis van Nederland. Ze deelt verschillende tips die je zelf kan toepassen. Ze schreef er een boek over. Het boek ‘Puur natuurlijk wonen - Zo bouwde ik een bewust en duurzaam leven’ is tijdens de beurs verkrijgbaar.
Hypotheekadvies en subsidies waar je op kunt bouwen
Univé
Het (ver)bouwen of verduurzamen van je woning en het vinden van de juiste hypotheek is best wel een klus. De Univé hypotheekadviseurs geven je tips en beantwoorden je vragen voor het vinden van de juiste hypotheek en de lokale subsidies. Kom naar de presentatie. Zo vind je altijd de hypotheek die bij je past.
Het bouwen van een woning met natuurlijke materialen
Scanabouw
Als expert op het gebied van hout(skelet)bouw neemt ScanaBouw je graag mee in onderwerpen welke geraakt worden bij het bouwen van een houten woonhuis. Tijdens de presentatie proberen wij zoveel mogelijk informatie te geven over de praktische kant van het bouwen van een woonhuis in hout. Uiteraard komen de voordelen, maar ook de nadelen aan bod en is er ruimte voor het stellen van vragen.
jouw THUIS, jouw TUIN, dat doe je zó…
ARTIMPRESA
Regelmatig hoor je dat veel tuinen die recent zijn aangelegd erg op elkaar lijken. Alsof bewoners identiek zijn en dat is natuurlijk niet zo. Fraaie tuinen of niet, toch is het een gemiste kans als persoonlijke voorkeuren niet tot uiting komen in de tuin.
Ellen Vriend van Artimpresa laat diverse tuinen zien die door haar ontworpen zijn. Zij vertelt wat de essentie is van goed ontworpen tuinen. Dat zijn tuinen die aan de verwachtingen en voorkeuren van de bewoners voldoen én die ook architectonisch kloppen. Dat maakt dat mensen hun tuin als hun thuis zullen gaan ervaren. Een tuin die de juiste samenhang vertoont qua indeling, vormgeving en materiaalkeuze en voor lange tijd boeiend blijft. Dat bespaart veel geld en ergernis als na aanleg van de tuin het tuinconcept niet ideaal blijkt te zijn.
Word je al nieuwsgierig? Kom dan naar de lezing en overtuig jezelf.
Zorgeloos wonen THEATER
Zorgeloos Wonen Theater | 11, 12 & 13 oktober
Zo maakte huiseigenaar Marco Dubbelman zijn jaren ’70 woning het Duurzaamste Huis van Zeeland!
Nationale Duurzame Huizen Route
Huiseigenaar Marco woont in het prijswinnende Duurzaamste Huis van Zeeland en deelt zijn inzichten en praktische tips. In deze presentatie ontdek je hoe hij zijn jaren '70 woning transformeerde tot een moderne, comfortabele en superslimme 0-op-de-meterwoning. Ontdek hoe hij keuzes maakte voor isolatie, zonnepanelen, domotica en meer, stel je vragen en laat je inspireren!
Huiseigenaar Evelyn Visschedijk over de bouw van haar biobased passiefhuis
Nationale Duurzame Huizen Route
Huiseigenaar Evelyn Visschedijk bouwde een biobased passiefhuis waarin zelfs de spijkers van hout zijn! In deze presentatie deelt ze haar ervaring en praktische tips. Want waar moet je rekening mee houden als je biobased bouwt? En voor welke grote en kleine keuzes kwam ze te staan? Kom langs voor een inkijkje in het bouwproces van de duurzame, drijvende woning van Evelyn, stel je vragen en laat je inspireren!
Is de warmtepomp nog wel een goed idee?
Feenstra
Is het verstandig om nog na te denken over de aanschaf van een hybride warmtepomp?
De plannen zijn immers van de baan om per 2026 bij de vervanging van de cv-ketel te kiezen voor een duurzamer verwarmingssysteem. Kun je niet beter afwachten? Tijdens dit rondetafelgesprek komt een aantal brede prikkelende stellingen aan bod, waarop experts uit de verwarmingsmarkt en van de overheid reageren.
Overheidsopties voor Duurzaam Wonen: Informatiesessie voor Huiseigenaren
Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijkrelaties
Tijdens deze informatieve sessie zal Annemarie ingaan op de mogelijkheden van landelijke en gemeentelijke subsidies, evenals aantrekkelijke financieringsvormen, zoals de renteloze lening voor inkomensgroepen tot 60.000 euro via het Nationaal Warmtefonds.
Daarnaast bespreekt ze de ondersteuning die beschikbaar is vanuit de gemeente en via verbeterjehuis.nl. Annemarie zal ook enkele voorbeelden geven van de kosten en geschatte opbrengsten van verschillende verduurzamingsmaatregelen.
Alles wat je wil weten over warmtepompen
Milieu Centraal
Wil jij je huis gaan verwarmen met een (hybride) warmtepomp? Een goede keuze! Waarschijnlijk heb je nog veel vragen. Wat zijn de ervaringen van mensen met een warmtepomp? Wanneer is mijn huis geschikt? Welke warmtepompen zijn er? Hoe zit het met het geluid? Waar zal ik de buitenunit plaatsen? Hoe milieuvriendelijk is een warmtepomp? Wat zijn de kosten, subsidie en besparingen? Een onafhankelijke energie-expert van Milieu Centraal geeft antwoord.
Wat te doen met overtallige zonnestroom als de salderingsregeling stopt?
Feenstra
Zonnepanelen blijven aantrekkelijk en klimaatvriendelijk wanneer je zelf zoveel mogelijk zelfopgewekte zonnestroom gebruikt. Maar hoe doe je dat?
Een aantal experts neemt je mee in de mogelijkheden. Mogelijkheden die verder gaan dan zelf zoveel mogelijk zonnestroom consumeren. Wat zijn de effecten van de veranderende energiewetgeving op de zonnestroommark, is er een verschil tussen een zonneboiler en een zonnestroomboiler? En heeft een thuisaccu wel of geen zin?
Besparen op gas met een warmtepomp. Hoe werkt het en wat zijn de mogelijkheden?
Remeha
De wereld van verwarmen verandert snel. Waar doe je goed aan? Zet je de stap naar duurzaam verwarmen of is het beter nog even af te wachten? Iedereen zit vol met vragen. Tijdens de presentatie van Rick Bruins, expert van Remeha, hoor je alles over de mogelijkheden van duurzaam verwarmen. Hoe werkt een warmtepomp, wat is het verschil tussen een hybride en all-electric warmtepomp. En wat is de beste keuze voor welke situatie? Rick vertelt het graag.
Hoe start je snel en slim met het verduurzamen van je woning?
Feenstra
Verduurzaming is populair, maar waar begin je?
In een interactieve sessie, waarbij de vragen van de bezoekers in het Theater centraal staan, laten innovatiemanagers Ramon de Graaff en Wouter van Wolfswinkel zien hoe je stap voor stap kunt verduurzamen. Snel verduurzamen kan, maar is niet altijd de meest logische stap. Denk na waar je begint en waar je kunt eindigen. Welke maatregelen zijn te combineren en welke niet?