Waar let je op bij het kopen van een nieuwe keuken?


Een nieuwe keuken kopen is een flinke investering waar je goed over na wilt denken. Het is niet iets wat je even tussendoor doet, en daarom is een goede voorbereiding belangrijk of je nu net begint met oriënteren of al verschillende keukenzaken hebt bezocht, met deze tips kom je een stuk verder.

Neem de tijd en laat je goed adviseren
Een keuken kopen is best spannend en niet iets wat je dagelijks doet. Je zit er jarenlang tegenaan te kijken én in te koken, dus zorg dat je goed geïnformeerd een beslissing neemt. Laat je adviseren, vergelijk aanbieders en neem de tijd om tot een keuze te komen waar je écht blij van wordt. Het moet geen haastklus zijn, want daar krijg je achteraf vaak spijt van. Verkopers in keukenzaken zijn er niet om je onder druk te zetten, maar om je te helpen de juiste keuze te maken. Maak daar gebruik van.

Ga goed voorbereid naar de winkel
Voor je een keukenzaak zoals Bemmel & Kroon binnenstapt, is het slim om al een aantal zaken op een rij te hebben. Denk na over wat je belangrijk vindt: hoeveel kastruimte heb je nodig, welke apparatuur wil je erin en wat is je budget? Een wensenlijst en een duidelijke plattegrond van je huidige of toekomstige keukenruimte helpen je enorm bij het gesprek met een adviseur. Meet de ruimte vooraf goed op en neem ook eventuele bouwtekeningen mee, zeker bij een nieuwbouwhuis. Zo voorkom je verrassingen en kan er direct serieus naar een ontwerp gekeken worden en belangrijk: geef je budget duidelijk aan. Zo voorkom je dat er iets moois getekend wordt wat uiteindelijk niet haalbaar is.

Kies een betrouwbare keukenzaak
Waar je je keuken koopt, maakt een groot verschil. Ga voor een zaak met een goede reputatie en controleer of ze CBW-erkend zijn. Zo’n erkenning geeft je extra zekerheid, zoals bescherming bij aanbetalingen en minimaal twee jaar garantie. Je kunt eenvoudig controleren of een winkel CBW-erkend is via hun website. Het klinkt misschien formeel, maar bij zo’n grote aankoop is zekerheid echt geen overbodige luxe.

Realistisch blijven bij het ontwerpen
Niet alles is mogelijk in elke ruimte. Een keukeneiland klinkt misschien aantrekkelijk, maar past het ook echt in jouw keuken zonder dat het krap wordt? Een goede indeling draait om logica en gebruiksgemak. Houd bij het ontwerpen altijd rekening met de zogeheten ‘werkdriehoek’: de lijn tussen koelkast, kookplaat en spoelbak. Dat zorgt voor een efficiënte en fijne werkplek. Laat je adviseren, maar wees ook eerlijk tegen jezelf over wat wél en niet werkt in jouw ruimte.

Teken nooit zomaar
Een offerte is meer dan alleen een prijsindicatie. Lees dus goed wat erin staat voordat je je handtekening zet. Klopt alles zoals besproken? Zijn alle afspraken opgenomen? En staan eventuele voorbehouden duidelijk vermeld? Een ondertekende offerte is een koopovereenkomst, dus neem dit serieus en als je het ontwerp nog niet mee naar huis krijgt zonder te tekenen, weet dan dat dat niet verplicht is, maar wel gangbaar in de branche, omdat er veel tijd in een ontwerp gaat zitten.

Leg de betalingsafspraken goed vast
Laat betalingsafspraken altijd schriftelijk vastleggen. Zo voorkom je verwarring of misverstanden. Bij CBW-erkende winkels mag maximaal 15% aanbetaling worden gevraagd. De rest betaal je vlak voor of bij levering. Heb je een lening nodig voor je keuken? Sluit de koop dan pas af als de financiering rond is of maak daar een voorbehoud voor op papier. Zo weet je zeker dat je niet voor onaangename verrassingen komt te staan.