Mooie daken met zonne-energie
Heb je net je nieuwe woning laten ontwerpen, moeten er nog zonnepanelen op. Natuurlijk wil je die, niet alleen omdat het voorgeschreven is vanuit de BENG, maar ook omdat het goedkoper én duurzamer is om je eigen stroom op te wekken. Alleen, je hebt net dat mooie schilddak of die kruiskap laten ontwerpen.
Hoe ga je dat nu doen je zonnepanelen zo mooi mogelijk in het dak verwerken?
Is het mogelijk een installatie zo te ontwerpen dat zonnepanelen mooi de daklijn volgen? En wat te denken van de dakkapellen en dakramen, als je daar van die grote zonnepanelen omheen legt ziet het dak er, mild gezegd, niet helemaal fraai uit. Heb je daar nu al je tijd en geld aan bouwen onder architectuur voor besteed?
“Kan dat niet anders?” is een vraag die wel regelmatig bij de architect terecht komt. Soms worden er dan alternatieven aangedragen. Vaak wel met de kanttekening erbij dat dat flink meer geld gaat kosten. Maar is deze opmerking terecht? Met de huidige prijzen voor zonnecellen zou dat zomaar eens mee kunnen vallen.
Als je alternatieven zoekt voor zonnepanelen die ‘bovenop de dakpannen’ is de eerste suggestie vaak om “in-dak” zonnepanelen te nemen. Dan liggen de zonnepanelen dieper verzonken, op ongeveer de gelijke hoogte van de dakpannen. Dan heb je nog wel steeds de grote vlakken van de panelen en de belijning van de pannen wordt onderbroken door de zonnepanelen.
Een ander alternatief is zonnedakpannen. Ook die heb je in verschillende soorten en maten. Je hebt ze die even groot zijn als een individuele dakpan én er zijn er die als een soort brede stroken in het dak liggen en de horizontale belijning van de dakpannen volgen.
Even duur als ‘normale’ zonnepanelen als je de kosten goed bekijkt.
Voor alle alternatieven geldt eigenlijk dat ze minder duur zijn, dan vaak gedacht wordt. Het dak moet de aannemer toch al maken en met een paar kleine aanpassingen is het voorbereid op een alternatief zonne-energie systeem. De arbeid die je aan het leggen van de pannen en daarna de zonnepanelen kwijt zou zijn, spaar je uit en je betaalt alleen voor het plaatsen van de panelen. Daarnaast spaar je kosten van dakpannen uit. Die zijn, individueel bekeken niet erg duur, maar als je kijkt naar het oppervlak aan dakpannen dat je uitspaart ben je toch weer een paar duizend euro verder. Met plaatsing van dakgeïntegreerde zonnepanelen heb je meteen een waterdicht dak, doordat je geen montagehaken nodig hebt voor de onderconstructie van ‘gewone’ zonnepanelen. Die montagehaken vormen een potentieel risico op lekkage en zijn voor veel dakdekkers reden om geen garantie op de waterdichtheid van het dak te geven.
Een mooi zonnedak
Een veel toegepaste oplossing voor zonne-energie op woningen die onder architectuur gebouwd worden, is het geïntegreerd tussen de dakpannen verwerken van zonnepanelen in brede “stroken”. Deze stroken komen overeen met een breedte van 5, 5 ½ , 6 of 6 ½ dakpannen. Deze stroken worden ook vaak zonnedakpannen genoemd omdat ze op eenzelfde wijze worden verwerkt als ‘gewone’ dakpannen, geschroefd en gehaakt in de panlat. Het grote voordeel van dergelijke systemen is dat deze plug and play geleverd worden en door de dakdekker met de pannen mee geplaatst kunnen worden.
De Nederlandse fabrikant Solinso is marktleider voor dit type zonnepanelen en heeft voor verschillende merken en modellen dakpannen bijpassende zonnepanelen ontworpen, De laatste innovatie zijn deze panelen in terracotta, met hoge rendementen. Alle zonnepanelen zijn in-huis ontworpen en worden uitgevoerd met de laatste technologie in zonne-energie. Zo ben je altijd verzekerend van een duurzaam én innovatief product.