Isolatie + ventilatie = fijn wonen

Je woning isoleren is niet alleen goed voor de planeet, maar ook voor je portemonnee. Want als je 's winters minder stookt (omdat je huis langer warm blijft) en 's zomers de airco niet zo snel hoeft aan te zetten (omdat je huis langer koel blijft) scheelt dit een slok op een borrel bij je energierekening. Voordat je aan de slag gaat met de jas van je huis zijn er wel een aantal zaken om over na te denken: zoals het juiste isolatiemateriaal kiezen, maar het is ook belangrijk de ventilatie van je huis niet uit het oog te verliezen. Want je wil natuurlijk wel dat de lucht in je woning zo gezond mogelijk blijft, ook nadat je hebt geïsoleerd.

BLOG NJ24 Exposant Milieu Centraal - Isolatie + ventilatie = fijn wonen

Je kan het vaak ook prima zelf
Als je denkt dat het zelf isoleren van je woning altijd veel rommel en gedoe geeft dan heb je het mis. Veel delen van je woning zijn prima zelf te isoleren zonder verbouwing en zonder dat je nu meteen de beste klusser van het land moet zijn. Wij helpen je op weg met wat tips & tricks.

Let op de Rd-waarde en de milieu-impact
Kies voor isolatiemateriaal met een goede isolatiewaarde (Rd-waarde) en let er goed op welk isolatiemateriaal er precies past bij welk deel van jouw huis. Als je niet veel ruimte wil verliezen op zolder en toch je dak goed wil isoleren, is het goed te weten dat steenwol en PIR-hardschuimplaten bij eenzelfde isolatiewaarde een andere dikte hebben. Ten slotte is het goed te kiezen voor producten met een lage milieu-impact. Kies bijvoorbeeld liever niet voor schapenwol, waarvan de uitstoot van broeikasgassen maar liefst 20 keer hoger is dan die van steenwol of glaswol. En gespoten PUR-schuim is ook geen aanrader omdat dit materiaal moeilijk te recyclen is. Vlasplaten zijn met hun lage milieukosten een veel duurzamere keuze.

BLOG NJ24 Exposant Milieu Centraal - Isolatie + ventilatie = fijn wonen.jpg

Denk om de dieren
Je kunt het bijna niet gemist hebben in het nieuws: in je spouwmuur of onder je dak kunnen beschermde dieren zoals vleermuizen en zwaluwen wonen en die mag je volgens de wet niet verstoren of doden. Het is dus zaak te kiezen voor een bedrijf dat natuurvriendelijk isoleert. Zij nemen dan maatregelen zodat er rekening wordt gehouden met het broedseizoen en er geen dieren ingesloten raken op het moment van het isoleren. Ook regelen ze vervangende verblijfplaatsen voor de dieren en plaatsen ze kapjes over openingen waardoor dieren wel uit kunnen vliegen maar niet terug kunnen. Ga je zelf aan de slag? Hou er dan rekening mee dat je mogelijk melding moet doen van de werkzaamheden bij het Omgevingsloket. Je kunt ook bij je gemeente informeren of ze een (pré-)SMP (soorten managementplan) hebben. Op basis van zo’n (pré-)SMP krijgt de gemeente een gebiedsgerichte omgevingsvergunning van de provincie en daar kun je als woningeigenaar ook gebruik van maken.

Alles dicht? Vergeet niet te ventileren!
Het is zaak dat je het materiaal zo strak mogelijk aanbrengt met zo min mogelijk naden. Zijn ze er toch? 

Dicht ze dan zoveel mogelijk met het overgebleven isolatiemateriaal of anders met kit, schuim, compriband, tochtstrips of schuimband. Ventileren is, ongeacht of je huis goed geïsoleerd is of niet, altijd belangrijk. Is je huis goed geïsoleerd en zijn alle naden en kieren dicht? Vergeet dan niet om extra goed te ventileren! Het lijkt misschien gek om eerst alles dicht te maken en vervolgens weer lucht binnen te laten komen. Maar verse lucht is belangrijk voor je gezondheid. Een andere reden om goed te ventileren is dat vervuilde, vochtige lucht voor schimmels en houtrot zorgt en die wil je niet in je huis. Je huis mag daarom niet potdicht worden, er móét voldoende verse lucht binnenkomen, dag en nacht, het hele jaar door. Dat kan bijvoorbeeld met open roosters en klepraampjes, maar ook met een ventilatie-unit die de lucht van buiten voorverwarmt.

Waar begint het verduurzamen van je huis?
Milieu Centraal helpt je graag op weg bij het verduurzamen van je huis, zodat je energierekening omlaag en je woonplezier omhoog gaat. Kijk daarom hier om te zien wat voor jouw woning de opties zijn. Maak er wat moois van!