Besparen met grondwater

Gratis water? Sla een waterpomp en gebruik je ‘eigen’ grondwater! Zoals je vast wel weet zit er tot op een bepaald niveau water onder de grond, wat we dan ook grondwater noemen. Als je geld wilt besparen op water voor het besproeien van de tuin, het vullen van de vijver of het schoonmaken van je terras, kun je ervoor kiezen om daar het grondwater onder je woning voor aan te spreken. Daarvoor moet je dan wel eerst een waterput slaan. Dan heb je toegang tot gratis, niet-drinkbaar water. Dat kan toch weer schelen op de jaarafrekening bij het waterbedrijf. Maar hoe zit dat zelf oppompen van gratis grondwater precies in elkaar? Daar geven we meer informatie over in dit artikel.

BLOG DB Online Marketing - VJ2025 - Eigen grondwater

Grondwater oppompen voorbereiden
Grondwater bevindt zich in de grond onder het oppervlak. Meestal is dat in een watervoerende laag, ook wel aquifer genoemd. Om dit water te kunnen oppompen, heb je een waterpomp nodig, zoals een handpomp of een elektrische pomp. Het meest gebruikelijk voor tuinen is een oppervlaktepomp of een elektrische dompel- of centrifugaalpomp. Die kosten natuurlijk wel wat, dus houd daar rekening mee. Eerst moet je echter een buis installeren naar de grondwaterbron of een put slaan die diep genoeg de grond in gaat om de watervoerende laag te bereiken. In principe kan dat handmatig, maar meestal laat men het over aan een specialist die beschikt over een boorinstallatie. De pomp kan dan vervolgens worden aangesloten op de buis, waardoor het water naar boven kan worden gehaald. Je kunt er dan nog een reservoir aan koppelen om het op te slaan.

De voordelen en nadelen van je eigen grondwater gebruiken
Zoals gezegd kan het zelf oppompen en gebruiken van grondwater leiden tot een kostenbesparing, omdat je gratis water gebruikt voor iets waar je anders drinkwater voor nodig zou hebben. Zo verlaag je je waterrekening.

BLOG DB Online Marketing - VJ2025 - Eigen grondwater

Omdat je geen drinkwater gebruikt voor zaken waar in principe geen water van de kwaliteit van drinkwater voor vereist is, is het ook een duurzame keuze, omdat je geen drinkwater verspilt. Bovendien maak je jezelf zo ook minder afhankelijk van waterbedrijven, wat vooral van belang kan zijn in periodes van droogte. Toch moet je ook oppassen. Grondwater kun je niet overal voor gebruiken. Niet om te drinken in de eerste plaats, maar ook niet om je auto te wassen, omdat het stoffen kan bevatten die schadelijk zijn. Verder moet je ook bescheiden zijn in je gebruik ervan. Overmatig gebruik van grondwater kan leiden een verlaging van het grondwaterpeil tot gevolg hebben, wat nadelige gevolgen kan hebben voor de natuur en omliggende gebieden. In Nederland mag je daarom zonder vergunning maar in beperkte hoeveelheden grondwater oppompen. Voor het oppompen van grotere hoeveelheden of het gebruik voor commerciële toepassingen is vaak een vergunning nodig. Voor grondwaterwinningen op meer dan 10 meter diep is vaak ook een melding of vergunning nodig bij de gemeente of het waterschap.

Een aantal tips voor grondwater oppompen in je tuin
Heb je plannen om je eigen grondwater te gaan oppompen in je tuin? Dan is het verstandig om te beginnen met een bodemonderzoek. Zo kan namelijk bepaald worden hoe diep de watervoerende laag bij jou precies ligt en of de waterkwaliteit überhaupt wel geschikt is voor de doeleinden waarvoor jij het water wilt gebruiken. Hiervoor hebben de meeste mensen een specialist nodig. Op basis van diens bevindingen kun je ook bepalen wat voor pomp je nodig hebt. Voor kleine tuinen is een oppervlaktetepomp vaak voldoende, maar als je toegang nodig hebt tot diepere lagen, heb je een dompelpomp nodig. Vergeet niet dat je installatie ook onderhoud nodig heeft. Maak daarom de pomp en de leidingen regelmatig schoon om zo de kans op verstopping of slijtage te verkleinen. Om zeker te weten wat er toegestaan is in het gebied waar jij woont, is het verstandig om contact op te nemen met je gemeente of waterschap voor informatie.

Eigenlijk is het niet zo heel ingewikkeld om toegang te krijgen tot je ‘eigen’ grondwater. Het kan vrij snel en vrij gemakkelijk geregeld worden, en als je relatief veel water verbruikt in je tuin, kan het echt wel een goede investering zijn die zichzelf terugbetaalt. Niet voor niets hebben steeds meer Nederlanders zo’n voorziening in hun tuin!

Meer inspiratie en tips.