Zo richt je je thuiswerkplek in


Steeds meer mensen realiseren een thuiswerkplek in huis. Dat is ook niet zo vreemd nu het nieuwe werken steeds vaker wordt geïntroduceerd. Inmiddels werkt een groot deel van de Nederlanders vanuit huis. Een uurtje op de bank, in de achtertuin of gewoon aan de eettafel om de laatste dingen af te ronden? Dat heeft bijna iedereen wel eens gedaan.
Maar wat als je echt meerdere dagen per week vanuit huis moet werken? Dan kun je niet meer gewoon op de bank met je laptop gaan zitten. Je hebt een fijne thuiswerkplek nodig om nekklachten, rugpijn en andere ongemakken te voorkomen. Maar hoe richt je een thuiswerkplek in? Waar moet je aan denken? Hier vind je de tips die je nodig hebt.

 

bureau bureau stoel realiseer je droomhuis

Denk aan de ergonomie
Wanneer je veelvuldig vanuit huis werkt, zal er ook moeten worden nagedacht over ergonomisch werken. Een ergonomische bureaustoel mag hierbij niet ontbreken. Deze stoel dwingt het lichaam om een gezondere zithouding aan te nemen. Daarnaast biedt het meer comfort. Besef je goed dat het lichaam van nature niet is gemaakt om langdurig te zitten. Dit zorgt voor veel belasting van de spieren en gewrichten. Wanneer je langdurig zit en het lichaam hierbij niet extra ondersteuning biedt, kan dit veel lichamelijke ongemakken veroorzaken. Bovendien is het funest voor je productiviteit als je pijnklachten ervaart tijdens het werken. Kies daarom voor kwalitatieve ergonomische kantoormeubelen.
Vind je baas het belangrijk dat je flexibel kunt werken? Dan is hij ook verplicht om je te helpen bij het verbeteren van jouw thuiswerkplek. Vaak is hier een budget voor beschikbaar. Schroom je niet om hiernaar te vragen.

Een rustige ruimte
Thuiswerken biedt veel voordelen, maar kan ook voor veel afleiding zorgen. Zeker wanneer je een druk gezin hebt. Hoe goed zij ook snappen dat jij moet werken, het zal altijd een beetje rumoerig zijn. Helemaal wanneer je geen geschikte ruimte hebt om in te werken. Kies bij voorkeur voor een ruimte die verder gelegen ligt van de rest van het gezin. Ga dus niet in de woonkamer zitten werken, want dan is de kans groot dat je je niet goed kunt concentreren. Denk aan een extra lege ruimte in huis of creëer een rustige thuiswerkplek in de slaapkamer.

Denk ook aan de sfeer
Een thuiswerkplek moet niet alleen heel praktisch zijn, maar ook een ruimte zijn waar je graag komt. Het moet fijn voelen om hier te mogen werken. Als het niet prettig voelt, lukt het immers ook veel minder goed om je op je taken te concentreren. Kleed de ruimte daarom aan met rustige accessoires, bloemen en foto’s om het een beetje op te fleuren.

Pas op: vergeet niet dat een overvolle ruimte ook niet bevorderlijk is voor de sfeer. Als het al een kleine ruimte is, is het dan ook geen goed idee om deze vol te zetten met decoraties. Kies enkel voor hoognodige meubels en creëer sfeer met posters of foto’s en een nieuwe lik verf op de muren.