Zo kies je verlichtingDe juiste verlichting kiezen is voor de een makkelijk en voor de ander een helse klus. Dit komt omdat verlichting in elke woning weer anders kan zijn. Wat voor daglicht valt er naar binnen? Hoeveel licht heb je nodig in huis? Wat voor kleur licht houd je van? Genoeg vragen om mee bezig te zijn en dat is nog niet alles. De juiste verlichting kiezen vraagt om een goede aanpak. Hoe je dat precies doet? Wij leggen het je uit.

Welke functie heeft de ruimte en welk effect wil ik met de verlichting bereiken?
Voordat je gaat beginnen met het kopen van lampen is het verstandig om een lijstje te maken met de ruimtes die wilt gaan verlichten. Vraag jezelf af welke functie iedere ruimte heeft en wat precies de verlichting voor functie moet hebben. Zo kun je in de kelder wellicht een TL-buis nodig hebben, terwijl je in de slaapkamer warm, zacht en dimbaar licht wilt hebben. Een goede voorbereiding hierin is het halve werk.

Welke soorten verlichting zijn er?
Binnen de verlichting zijn er nog verschillende typen verlichting, namelijk:
Algemene verlichting, ook wel basisverlichting. Dit licht verlicht de kamer gelijkmatig zonder te grote contrasten. Een goed voorbeeld hiervan is een plafonnière die het licht reflecteert op de wanden en vloeren.
Taakverlichting, ook wel functionele verlichting. Dit is een geconcentreerde lichtstraal op één plek, zoals een bureaulamp.
Sfeerverlichting. Dit zit tussen taakverlichting en algemene verlichting in. Dit is dus voornamelijk om meer sfeer te creëren door middel van subtiel, zacht licht. Vaak kan je met een tafellampje bijvoorbeeld de contrasten tussen lichtere en donkere delen verzachten in een ruimte.
Accentverlichting. Dit is een decoratieve verlichting die juist gericht is op het accentueren van bepaalde delen in het interieur, zoals een schilderij, pilaren of een nisje.

Tips voor het kiezen van de plek
De meeste mensen kiezen voor een warmwit licht. Daarnaast worden ledlampen tegenwoordig het meest gekocht, zoals led verlichting bij LedLoket. Tot slot is het een goed idee om verlichting vanuit verschillende richtingen te kiezen. Zo kun je voorkomen dat bijvoorbeeld de muren donker blijven.