Zo gaat je wasmachine lang mee


De wasmachine is een apparaat dat veelvuldig gebruikt wordt. Niet gek, want met dit apparaat zorg je ervoor dat jouw vuile kleding binnen de kortste keren weer fris en fruitig is. Althans, wel wanneer de wasmachine gewoon werkt. Gelukkig hebben de meeste wasmachines tegenwoordig een lange levensduur. Toch moet je er niet klakkeloos van uitgaan dat jouw wasmachine jarenlang meegaat. Dit is namelijk niet het geval. Je kunt zelf overigens wel het één en ander doen om de levensduur van jouw wasmachine te verlengen. Helaas weten veel mensen niet wat zij in dat geval moeten doen. Wat dat betreft ben je hier aan het juiste adres. Wij vertellen jou in deze blog hoe jouw wasmachine het langst meegaat.

Onderhoud is belangrijk
Ondanks dat de wasmachine in menig huishouden veel gebruikt wordt, kijken de meeste mensen er niet of nauwelijks naar om. Doe jij dit ook niet? Kijk er dan niet raar van op als jouw wasmachine na verloop van tijd niet goed meer werkt. In het ergste geval moet je een nieuwe wasmachine kopen en dat brengt behoorlijk wat kosten met zich mee. Reden genoeg om dit te voorkomen. Dit doe je allereerst door jouw wasmachine regelmatig te onderhouden. Zie je rommel of haren zitten? Verwijder deze dan handmatig uit het apparaat. Dergelijke troep kan namelijk voor problemen zorgen, zoals een storing. Ook kan een onderdeel sneuvelen als gevolg van rommel.

Spoel jouw wasmachine regelmatig schoon
Doordat de trommel van een wasmachine gaatjes bevat, kan hier makkelijk rommel doorheen vallen. Dit kan voor problemen zorgen, zoals een verstopping. Daarnaast kan jouw wasmachine gaan stinken door deze troep. Ook kunnen onderdelen aangetast worden. Om dergelijke problemen met het apparaat te voorkomen, raden wij jou aan je wasmachine regelmatig schoon te spoelen. Dit kan met behulp van het programma ‘spoelen’. Hierdoor kan rommel wegspoelen, maar dit gebeurt lang niet altijd. Beschikt jouw wasmachine over een speciaal cleaning programma? Draai deze dan regelmatig. Het water bereikt dan een temperatuur van plusminus 90 graden, waardoor jouw wasmachine goed schoon wordt.

Gebruik geen slecht wasmiddel
Goed wasmiddel is niet bepaald goedkoop. Gelukkig kun je ook voor goedkoper wasmiddel kiezen. Voor jouw portemonnee is dit ideaal, maar voor jouw wasmachine allerminst. Dit wasmiddel is namelijk vaak van mindere kwaliteit. Het apparaat gaat minder lang mee als je slecht wasmiddel gebruikt. Een slecht wasmiddel kan verschillende onderdelen in jouw wasmachine aantasten.

Denk overigens niet dat jouw wasmachine jarenlang meegaat als je kwalitatief wasmiddel gebruikt. Nee, want het is ook belangrijk om het wasmiddel op de juiste manier te doseren. Hoeveel wasmiddel je moet gebruiken hangt af van de hardheid van het water. Hoe harder het water, des te meer wasmiddel je gebruikt. Voeg je te weinig wasmiddel toe? Dan krijgt het verwarmingselement te maken met kalkaanslag.

Toch kapot? Laat jouw wasmachine repareren
Heeft jouw wasmachine het reeds begeven? Dan besluit je mogelijk een nieuwe te kopen. Dit kan, maar in de meeste gevallen is het niet nodig. Een wasmachine reparatie kan er namelijk voor zorgen dat je het apparaat weer kunt gebruiken. Schakel daarom altijd eerst een witgoed monteur in. Hij komt bij jou langs en bekijkt de wasmachine. Meestal ziet hij snel wat er mankeert. Is er een onderdeel stuk en heeft de monteur deze bij zich? Dan kan hij direct jouw wasmachine repareren. Je bespaart jezelf op deze manier behoorlijk wat kosten. Een witgoed monteur is namelijk aanzienlijk goedkoper dan een nieuwe wasmachine.