Wil je een duurzame tuin?


Duurzaamheid wordt steeds belangrijker en daarom is het goed om ook duurzame keuzes te maken voor je tuin. Dat is niet alleen goed voor het milieu, maar ook voor je portemonnee. In dit artikel lees je wat voor duurzame ideeën jij kunt toepassen in je tuin. Laten we snel beginnen.

regenton tuin realiseer je droomhuis

Regenwater
Allereerst is het goed om een regenton te plaatsen in je tuin. Hiermee vang je het regenwater op dat je kunt gebruiken om de planten weer water te geven. Het is duurzaam en goed voor de planten! Regenwater heeft namelijk minder kalk en mineralen dan kraanwater wat bevorderlijk is voor de planten.

Verlichting
Verlichting is een essentieel onderdeel van de tuin. Kies hierbij voor buitenverlichting zonne energie. Denk hierbij aan mooie lichtslingers, maar ook aan vrolijke kleuren of bijzondere lampen in de tuin. Dit is ideaal wanneer je lekker in de zomeravonden nog buiten wil zitten, want op die manier kun je genieten van gezellige verlichting dat ook nog eens op zonne-energie werkt. Je bespaart een hoop energie en het is goed voor het milieu. Win-win situatie!

Compost
Je kunt ook je eigen composthoop maken in de tuin. Dit is een uitstekende manier om je groenafval te verwerken en zelf een compost te maken in de tuin. Je kunt natuurlijk gewoon een compostbak kopen, maar ook een compostbak zelf maken van bijvoorbeeld hout. Leg hier uiteindelijk al je groenafval in en na een aantal maanden heb je mooie compost voor de tuin.

plant stekje realiseer je droomhuis

Inheemse planten
Inheemse planten zijn planten die oorspronkelijk uit Nederland komen. Deze planten kunnen goed leven in dit klimaat en hierbij kun je denken aan planten, zoals de wilde roos, wilde hyacint, wilde marjolein en de grote brandnetel. Dit zijn allemaal planten die de leefomgeving van insecten in de tuin beter maken. Tip: het is daarnaast heel belangrijk om geen chemische bestrijdingsmiddelen te gebruiken in de tuin. Dit is slecht voor het milieu en doden ook andere soorten natuurlijke vijanden. Gebruik daarom altijd biologische bestrijding.

Duurzame materialen
Bij het inrichten van de tuin en het aanschaffen van nieuwe items kun je rekening houden met duurzame materialen. Denk aan gerecycled materiaal, zoals composiet bijvoorbeeld. Daarnaast is materiaal, zoals natuursteen ook erg duurzaam. Dit is een mooi natuurproduct en gaat langer mee dan bijvoorbeeld betontegels.

Veel leuke en interessante duurzame ideeën dus voor de tuin! Welke tips neem jij mee? Heel veel succes met jouw tuin.