Welke poortopener past bij jou?


Poortopeners geven je een stukje rust en gemak. Ze zorgen ervoor dat jij eenvoudig een hekwerk handmatig of automatisch kunt openen en sluiten. Daarnaast geeft het een gevoel van veiligheid. Niemand komt zonder jouw toestemming naar binnen!
Wellicht ben je al overtuigd om een poortopener aan te schaffen, maar weet je simpelweg nog niet welk type. Is dit het geval? Dan is deze blog voor jou! Wij gaan namelijk de diverse soorten poortopeners bespreken. We leggen uit hoe ze werken en wat de voor- en mogelijke nadelen zijn van elk type. Zo heb jij een duidelijk overzicht dat je kunt gebruiken bij het kiezen van een poortopener.

poort huis realiseer je droomhuis

Handzenders
Handzenders zijn ideaal om je poort op afstand te openen of te sluiten. Zodra je op een knop van de handzender drukt wordt een puls naar de ontvanger gestuurd. Vervolgens geeft de ontvanger via een andere puls door dat de handzender herkend is. Voilà: de poort gaat open! Handzenders zijn te vergelijken met moderne autosleutels, aangezien ze in principe op dezelfde wijze werken. Ze zijn te verkrijgen met één, twee, drie of zelfs meer knoppen. Zo kun je met één handzender meerdere poorten of garagedeuren bedienen.

Ook is het mogelijk om met een 1-kanaals zender meerdere poorten te bedienen. Houdt in dit geval wel rekening met de afstand tussen de poorten. Ze moeten namelijk ver genoeg uit elkaar staan. Anders ontvangen meerdere poorten hetzelfde signaal! Een nadeel van dit type poortopener is dat het bereik vaak beperkt is. Hoe verder je je van de poort bevindt, hoe zwakker de radiogolven zijn die het signaal doorgeven. Houd ook rekening met demping. Je wilt voorkomen dat materiaal tussen jou en de poort de signalen absorbeert. Dit verstoort namelijk het signaal. We raden je ook aan de handzender op een vaste plek op te bergen. Zo raak je hem minder snel kwijt!

Codepanelen
Een codepaneel, ook wel cijfercode of codeklavier genoemd, is een paneel waarmee je met een code de poort kunt openen. Een goede kwaliteit paneel is getest met hamers, water en ander zwaar geschut. Inbrekers worden het dus niet makkelijk gemaakt!
Er zijn meerdere soorten codepanelen, zoals bedrade en draadloze varianten. Tegenwoordig zijn er daarnaast apps die de functie van een fysiek codepaneel deels vervangen.
Een codepaneel is over het algemeen heel eenvoudig te monteren en programmeren. Ben jij gesteld op veiligheid? Dan is een codepaneel een echte aanrader!

GSM Modules
Wist je dat je je poort ook met je telefoon kunt openen en sluiten? Dit kan met GSM Modules. ‘GSM’ staat voor ‘Global System Mobile communications’. Veel mensen weten niet dat deze technologie ook wordt gebruikt in de poorten- en hekwerkindustrie. 
Als je dit allemaal hoort denk je misschien: “Wacht eens, kan iedereen met zijn of haar telefoon de GSM module bedienen?” Een hele logische vraag, maar gelukkig is het antwoord hierop ‘nee’! Alleen geregistreerde bezoekers krijgen toegang. Daarnaast is het heel eenvoudig gebruikers toe te voegen en te verwijderen.
Het enige wat je nodig hebt - naast de GSM module -  is een SIM kaart. Zodra die in de unit is geplaatst kun je hem al gebruiken!

Intercom
Intercoms worden heel veel gebruikt om slagbomen, poorten of bollards te openen. Vaak worden ze gecombineerd met een videofoonsysteem. Zo kun jij meteen zien wie er voor de poort staat te wachten.
Intercoms worden voornamelijk gebruikt door bedrijven. Als jij een groot pand hebt is het vaak lastig bij te houden wie er allemaal binnenkomt. Een intercom biedt een uitstekende oplossing voor dit probleem.
Je kunt kiezen uit een bedraad of draadloos systeem. Hoewel een draadloos systeem wellicht makkelijker te installeren is, stoort het wel meer dan een bedraad model. Echter kan het installeren van de bedrading toch een uitdaging vormen. Neem dit dus mee in je overweging.

Drukknoppen
Wellicht de meest eenvoudig te gebruiken poortopener is een drukknop. Deze kun je naast je poort of slagboom installeren. Ook is het dé ideale oplossing om met gemak je garagedeur te openen en sluiten!
Houdt er wel rekening mee dat deze knop door iedereen te gebruiken is. Het is puur voor gemak en biedt verder geen extra veiligheid!
Net zoals veel andere typen poortopeners zijn drukknoppen bedraad en draadloos te verkrijgen. Daarnaast kun je kiezen uit verschillende vormen, zoals een paddenstoelvorm, schakelaar of vierkante inbouw drukknop.

Poortopeners: welk type kies jij?
Zoals je hebt gelezen bestaan er heel veel soorten poortopeners. Wij hopen dat je deze tekst informatief vond en dat je voldoende kennis hebt gekregen wat betreft de diverse openers op de markt. Ook is het goed om te weten dat je veel van deze openers kunt combineren met elkaar. Zo creëer jij een veilige omgeving voor jezelf en de mensen om je heen.