Welke kleur dakkapel kiezen?


Met het plaatsen van een dakkapel creëer je eenvoudig meer ruimte op zolder. Hierdoor ontstaan er meer beloopbare vierkante meters, waardoor er bijvoorbeeld ook meer kamers kunnen worden gemaakt. Bij het kiezen van een dakkapel spelen verschillende factoren een rol. De kleur is bijvoorbeeld allesbepalend voor het totale exterieur van de woning. Maar voor welke kleur kies je? Geef je de voorkeur aan lichte of juist donkere kleuren? Wat zijn de voor- en nadelen van deze verschillende opties? 

Bij het kiezen van een kleur is het belangrijk om verschillende overwegingen te maken. Belangrijk is dat de kleur in elk geval goed aansluit bij de rest van de woning en de kleur van het dak. Daarnaast is het belangrijk om rekening te houden met het materiaalgebruik. Wil je het dakkapel zelf kunnen schilderen of kies je bijvoorbeeld voor een kunststof dakkapel die in verschillende RAL-kleuren verkrijgbaar is? 

Kiezen voor lichte kleuren
Lichte kleuren, denk aan wit en grijs, hebben verschillende voordelen. Het fijne van lichte kleuren is dat ze qua stijl gemakkelijk aansluiten op verschillende type woningen. Daarnaast zorgen lichte kleuren ervoor dat het zonlicht zoveel mogelijk geblokkeerd wordt. Hierdoor blijft de temperatuur op zolder constant en zal het minder snel te warm worden. Dit is dan ook een groot voordeel als je de dakkapel wilt gebruiken om een extra leefruimte te creëren. 
Nog een groot voordeel van lichte kleuren is dat ze relatief gemakkelijk te onderhouden zijn. Zeker in combinatie met een kunststof dakkapel. Je hoeft je dan geen zorgen te maken over extra schilder- of ander onderhoudswerk. Zo bespaar je tijd en geld.

Waarom juist kiezen voor donkere kleuren? 
Donkere kleuren zien we tegenwoordig steeds vaker terug in het exterieur van woningen. Waar zwart in het interieur al veelvuldig werd gebruikt, zien we vandaag de dag dat dit dus ook steeds vaker buitenshuis wordt toegepast. Zo winnen zwarte dakkapellen steeds meer terrein. Maar waarom kiezen voor een zwarte dakkapel? 
Donkere kleuren leveren veel voordelen op. Op de eerste plaats vanwege de tijdloze en stoere uitstraling. Zwart past perfect bij moderne en industriële woningen. Ze geven de woning direct een eigentijdse en trendy look. Ondanks dat donkere kleuren vooral met moderne woningen in verband worden gebracht, past een donkere dakkapel eigenlijk bij vrijwel iedere woonstijl. Zo creëer je eenvoudig meer contrast en leg je een stoer accent op klassieke- en landelijke woningen. 

Als je kiest voor een dakkapel in een donkere tint, dan is het slim om ook de rest van het exterieur hierop aan te passen. Overweeg bijvoorbeeld ook om voor zwarte kozijnen en deuren te kiezen voor het complete esthetische plaatje. 
Maar hoe zit het met de temperatuur? Het klopt dat donkere kleuren de zon sneller absorberen. Hierdoor kan het warmer voelen bij een donkere dakkapel. In combinatie met kunststof kozijnen zal je hier aan de binnenkant gelukkig vrij weinig van merken. 

De keuze voor donkere of juist lichte kleuren is geheel afhankelijk van smaak, persoonlijke wensen en het type woning. Neem daarom de tijd om een weloverwogen beslissing te nemen. 

Bron: https://www.ploegkozijnen.nl/tips/zwarte-dakkapel/