Welk dakraam moet je kiezen?


Het uitkiezen van nieuwe dakramen is nog niet zo makkelijk. Er zijn namelijk veel opties, afhankelijk van hoe je de ruimte wilt gaan gebruiken. Wil je slechts wat meer licht creëren op die rommelzolder of wil je van je bovenste verdieping een lekker licht thuiskantoor maken? Op basis van je plannen voor de bovenste verdieping kun je een keuze maken wat betreft je dakramen. We leggen je graag wat opties voor, zodat jij elke variant goed kunt beoordelen en overwegen. Vergeet niet naar de kwaliteit van de ramen zelf te kijken en vermijd direct alles met enkel glas!

Dakraam dakvenster lichtkoepel REALISEER JE DROOMHUIS

Tuimeldakraam
De variant waar je zelf het snelst naar zal kijken is het tuimeldakraam. Deze variant komt veel voor en is een relatief betaalbare variant onder de dakramen. Dit is een simpel dakraam wat je gemakkelijk kunt openen om de ruimte te ventileren, maar geeft geen inkijk vanuit bijvoorbeeld de buren door de schuine ligging. Je kunt gemakkelijk een dakraam kopen als deze zonder een vergunning aan te hoeven vragen bij de gemeente, want je blijft gewoon in je eigen ruimte.

Dakkapel
Als je extra licht en ruimte wilt creëren voor bijvoorbeeld een extra slaapkamer of thuiskantoor, kun je het best kiezen voor een dakkapel. Tegenwoordig zijn er ontzettend veel soorten dakkappels, waarbij je voor een traditionele variant kunt gaan of eentje die bijna volledig uit ramen bestaat. Het ligt er maar net aan hoeveel licht en ruimte je nodig hebt en wat voor plannen je verder met deze zolderverdieping hebt. Wanneer je voor een dakkapel kiest in plaats van een dakraam zorg je direct voor meer loopruimte en meer woonoppervlakte. Dit verhoogt de waarde van je huis, dus is direct een goede investering!

Dakraam dakvenster lichtkoepel REALISEER JE DROOMHUIS

Lichtkoepel
Een lichtkoepel is een ideaal dakraam voor als je een plat dak hebt en wat licht tekort komt. Deze kun je bijvoorbeeld op de bovenste verdieping installeren, maar ook op de begane grond als je een stuk plat dak hebt. Zo kun je bijvoorbeeld een lichtkoepel plaatsen in de keuken voor extra daglicht of in een hal waar geen verdieping meer boven zit. Ook lichtkoepels kun je open en sluiten voor extra ventilatie, wat in de keuken ook erg handig kan zijn voor alle kookluchtjes.

Lichtstraat
De lichtstraat wordt steeds populairder en dat is niet voor niets. Net als de lichtkoepel kun je deze het beste installeren in een plat dak, waardoor deze ook uitermate geschikt is voor een uitbouw. Wanneer je bijvoorbeeld de woonkamer uitbouwt naar de tuin, zorg je voor minder licht per meter in deze kamer. Door een lichtstraat toe te voegen pak je een deel van dat licht terug en zorg je er ook nog eens voor dat de woonkamer extra groot en ruimtelijk oogt. Deze variant werkt ook goed bij een plat dak op zolder, omdat je deze ruimte dan ook direct extra groot laat lijken. Een perfecte oplossing voor bijvoorbeeld een extra slaapkamer of thuiskantoor.