Wanneer is glasschade verzekerd?


Een kapot raam in huis kan voor flink wat stress zorgen. Naast de directe overlast en het ongemak, komt al snel de vraag op: ben ik hiervoor verzekerd? Dit hangt af van verschillende factoren, waaronder de oorzaak van de schade en de dekking van je verzekering. Laten we eens dieper ingaan op de verschillende scenario's waarin een raam kan breken en wanneer glasreparatie wel of niet gedekt is door je verzekering.

Inbraak
Een van de meest voorkomende oorzaken van een kapot raam is inbraak. Als een dief probeert binnen te komen door een ruit in te slaan, dan valt dit vaak onder de dekking van je opstal- of inboedelverzekering. Let wel op dat je aangifte moet doen bij de politie en dit verslag moet indienen bij je verzekeraar.

Weersomstandigheden
Hevige stormen, hagelbuien of andere extreme weersomstandigheden kunnen ramen ernstig beschadigen. Meestal wordt schade door natuurgeweld gedekt door je opstalverzekering, maar het is altijd goed om je polisvoorwaarden te checken. Sommige verzekeraars hebben specifieke eisen of uitsluitingen voor bepaalde weersomstandigheden.

Ongelukken in huis
Een ongeluk zit in een klein hoekje. Misschien ben je iets te enthousiast aan het schoonmaken of gooit je kind per ongeluk een bal door het raam. In dergelijke gevallen hangt het af van je verzekering of de schade gedekt is. Vaak biedt een allriskverzekering dekking voor dit soort ongelukjes, maar bij een standaard opstalverzekering kan het per polis verschillen.

Vandalisme
Als iemand opzettelijk je ruit vernielt, bijvoorbeeld door stenen of andere voorwerpen naar het raam te gooien, dan valt dit onder vandalisme. Schade door vandalisme wordt meestal gedekt door je opstalverzekering, mits je aangifte doet bij de politie en dit kunt aantonen aan je verzekeraar.

Wanneer is glasreparatie verzekerd?
De dekking van glasreparatie is sterk afhankelijk van de polis die je hebt afgesloten. Hier zijn een paar algemene richtlijnen:

Standaard opstalverzekering
Deze verzekering dekt doorgaans schade aan de structurele onderdelen van je huis, inclusief ramen. Schade door inbraak, storm of vandalisme valt hier meestal onder. Echter, ongelukjes in huis worden niet altijd gedekt. Het is belangrijk om je polis goed door te nemen om te weten wat wel en niet is inbegrepen.

Allriskverzekering
Een allriskverzekering biedt de meest uitgebreide dekking. Hierbij worden naast de standaard schades ook veel ongelukjes en onvoorziene gebeurtenissen gedekt. Dit betekent dat als je zelf per ongeluk een raam breekt, de reparatie waarschijnlijk wordt vergoed.

Inboedelverzekering
Hoewel een inboedelverzekering meestal schade aan de inhoud van je huis dekt, zijn er soms aanvullende dekkingen mogelijk die ook glasreparatie omvatten. Dit is vooral handig als je huurwoning huurt en je geen opstalverzekering hebt.

Tips voor glasreparatie en verzekering

  • Neem de tijd om je verzekeringspolis goed door te lezen. Zo weet je precies waarvoor je gedekt bent en voorkom je onaangename verrassingen.
  • Maak foto’s van het kapotte raam en noteer alle relevante details. Dit helpt bij het indienen van je schadeclaim.
  • Doe aangifte bij vandalisme of inbraak. Dit is vaak een vereiste van je verzekeraar om de schade te vergoeden.
  • Schakel een professionele glaszetter in. Dit zorgt niet alleen voor een veilige en duurzame reparatie, maar veel verzekeraars eisen ook dat de reparatie door een erkende professional wordt uitgevoerd.

Een kapot raam kan door verschillende oorzaken ontstaan, en of de schade verzekerd is, hangt sterk af van je verzekeringspolis en de specifieke omstandigheden. Door snel reparatie uit te laten voeren en alle benodigde stappen te volgen, kun je vaak rekenen op de ondersteuning van je verzekeraar en snel weer genieten van een veilig en comfortabel thuis. Succes!