Versterk het karakter van je huis


Façade louvers, horizontale zonwering voor ramen in de gevel, zijn een effectieve oplossing tegen opwarming door de zon. De keuze van de lamel en de kleurstelling versterken het aangezicht van je huis. Maar hoe kies je de juiste louver?

louvers beurs eigen huis

Materiaalkeuze
De eerste keuze betreft het materiaal. Wil je strak vormgegeven aluminium of liever rustiek hout? De uitstraling van aluminium louvers en houten lamellen is totaal anders. De belangrijkste reden voor het een of het ander is jouw eigen smaak. Je hebt vaak intuïtief een voorkeur voor een van beide.
Aluminium en hout kun je op verschillende manieren behandelen. Aluminium wordt meestal gecoat in een RAL-kleur, dezelfde kleur als de kozijnen bijvoorbeeld. Maar je kunt ook een contrasterende kleur nemen. Het hangt er maar van af hoe je het karakter van je huis wilt vormgeven.
Aluminium kun je ook laten anodiseren in kleur. In basiskleuren als rood, groen of blauw, maar bijvoorbeeld ook in brons, koper of goud. Bij anodiseren combineer je de natuurlijke glans van aluminium met een kleur. Kies je voor anodiseren dan blijft die glans behouden.

Laten vergrijzen?
Ook bij hout heb je verschillende opties. De eerste vraag is behandelen of niet behandelen? Kies je voor onbehandeld hout, dan vergrijzen de lamellen in de loop van de tijd. Dat is een natuurlijk proces onder invloed van zon, wind en regen.
Juist omdat het vergrijzen een natuurlijk proces is, kan de architect hierop anticiperen en het vergrijsde hout integreren in het ontwerp van het huis.

Huis en houten lamellen complementeren elkaar dan optimaal tot een harmonisch geheel.
Wil je hout behandelen dan kun je kiezen uit verf, beits en olie. Ongeacht jouw voorkeur, zul je na enkele jaren de behandeling moeten herhalen. Je houdt dan de gewenste uitstraling in stand. Bij houten zonwering heeft Western Red Cedar de voorkeur. Deze houtsoort is licht, stabiel en duurzaam. Daarbij laat Western Red Cedar (WRC) zich goed bewerken en behandelen.

louvers villa beurs eigen huis

Doorkijk naar buiten
Oké, je hebt de nu een voorkeur voor aluminium of hout. Valt er nog meer te kiezen? Jazeker! Louvers zijn beschikbaar in verschillende breedtes, van 68 tot 155 mm. De verschillen tussen de beschikbare breedtes van aluminium en hout zijn klein.
Welke breedte neem ik dan? Dat is weer vooral een kwestie van persoonlijke voorkeur. De proporties van het raam spelen vanzelfsprekend ook een rol. De bredere lamellen komen in de regel beter tot hun recht bij wat grotere ramen.
Je kunt de lamellen ook indelen naar stapgrootte. De stapgrootte of doorkijk is de ruimte tussen de lamellen als ze helemaal open staan. De keuzemogelijkheden zijn dan 70, 90, of 140 mm. In de praktijk blijkt dat je met de louvers met een stap van 90 mm bijna altijd goed zit. Je zet de louvers in elke gewenste stand tussen open en dicht. Perfect voor het doseren van inkomend daglicht dus.

Volop keuze
Bij op maat gemaakte façade louvers van Sunshield heb je dus heel veel mogelijkheden. Aluminium vraagt eigenlijk geen onderhoud. Je maakt het af en toe schoon, net als je auto. Hout kun je laten vergrijzen, dan heb je er geen omkijken naar. Houten lamellen verven, beitsen of olieën kan uiteraard ook. Welke uitstraling wil je jouw huis geven?

louvers beurs eigen huis
louvers beurs eigen huis
louvers beurs eigen huis