Verduurzamen anno 2023


In 2023 staat duurzaamheid centraal. Steeds meer mensen zijn bewust bezig met de impact die zij hebben op het milieu. Tel daarbij de torenhoge gas- en energieprijzen op en verduurzamen is niet meer weg te denken. Het verduurzamen van je huis is dan ook een belangrijke stap om deze impact te verminderen. Door je huis te verduurzamen bespaar je niet alleen op je energierekening, maar draag je ook bij aan een betere wereld. Maar hoe verduurzaam je jouw huis anno 2023? In deze blog lees je er alles over.

Waarom je huis verduurzamen?
Het verduurzamen van je huis heeft vele voordelen. Zo zorgt het voor een lagere energierekening, meer comfort in huis en een hogere waarde van je woning. Daarnaast is het een duurzame investering in de toekomst, omdat je hiermee bijdraagt aan een beter milieu.

8 x de beste tips om je huis te verduurzamen
Begin met isolatie. Goede isolatie zorgt voor minder warmteverlies en daarmee voor minder energieverbruik. Denk bijvoorbeeld aan het isoleren van je dak, muren en vloeren.
Zorg voor een zuinige verwarmingsinstallatie. Investeer in een HR-ketel, warmtepomp of infraroodpanelen.
Plaats zonnepanelen op je dak. Zonnepanelen zijn een duurzame manier om je eigen stroom op te wekken en daarmee je energierekening te verlagen. Google bijvoorbeeld “apeldoorn zonnepanelen” en je vindt direct genoeg opties.
Vervang je oude verlichting door led-verlichting. Led-lampen verbruiken minder stroom en gaan langer mee dan traditionele gloei- en spaarlampen.
Ventileer je huis op een slimme manier. Zet bijvoorbeeld regelmatig ramen en deuren open voor natuurlijke ventilatie en plaats mechanische ventilatie voor een optimale luchtstroom.
Ga voor een slimme thermostaat. Met een slimme thermostaat kun je je verwarming op afstand bedienen en bespaar je op energiekosten.
Verminder het waterverbruik in huis. Plaats waterbesparende kranen en een waterbesparende douchekop.
Kies voor duurzame materialen. Bij een verbouwing kun je kiezen voor duurzame materialen zoals gerecyclede isolatie, duurzame verf en duurzaam geproduceerd hout.

Een duurzamer huis is niet alleen beter voor het milieu, maar kan ook zorgen voor een lagere energierekening. Door de bovengenoemde tips toe te passen, kun je op een effectieve manier je huis verduurzamen en tegelijkertijd geld besparen. Vergeet ook niet dat de overheid diverse subsidies aanbiedt voor het verduurzamen van je woning. Kijk bijvoorbeeld naar de subsidieregeling energiebesparing eigen huis (SEEH) en de Investeringssubsidie duurzame energie en energiebesparing (ISDE). Zonnepanelen kunnen hier ook onder vallen. Succes!