Verbouwen en financieren


Wat is een droomhuis precies is? Dat is voor iedereen verschillend, omdat het afhankelijk is van persoonlijke wensen en eisen. Deze veranderen bovendien ook nogal eens in de loop der tijd, waardoor in verschillende levensfases mensen verschillende droomwoningen kunnen hebben. De krappe woningmarkt de afgelopen jaren heeft er echter voor gezorgd dat mensen niet zo gemakkelijk een andere woning – de droomwoning op dat moment in hun leven – konden kopen. Steeds vaker waren mensen aangewezen op het verbouwen van hun huidige woning, om zo hun ‘nieuwe’ droomhuis te realiseren. Heb je ook verbouwplannen? Hieronder lees je meer over de financieringsopties.

verbouwen stel realiseer je droomhuis

Spaargeld, hypotheek of lening
Uiteraard is het afhankelijk van de werkzaamheden, maar bij een verbouwing gaat het al snel om een investering van vele duizenden euro’s. Helemaal omdat de prijzen afgelopen jaren flink zijn gestegen, onder andere door tekorten aan mensen en materialen. Voordat je je (op de Beurs Eigen Huis) gaat oriënteren op de precieze mogelijkheden is het daarom goed om te kijken welke financieringsopties er allemaal zijn. In de basis zijn er drie manieren om een verbouwing te bekostigen: spaargeld aanspreken, of een extra hypotheek of lening afsluiten.

Eigen vermogen investeren
Eigen vermogen (spaargeld) inzetten is eigenlijk altijd het meest voordelig. Je betaalt immers geen rente. Daarnaast levert verbouwen door de waardevermeerdering of verduurzaming vaak een hoger rendement dan de gemiddelde spaarrente. Niet veel mensen zullen echter dergelijke bedragen zomaar op hun rekening hebben staan.

verbouwen vloer open realiseer je droomhuis

Een extra hypotheek afsluiten
Vaker zijn mensen daarom aangewezen op ander opties. De meeste woningen zijn de afgelopen jaren flink in waarde gestegen, waardoor er vaak sprake is van overwaarde. Dit gaf – samen met de extreem lage hypotheekrentes – woningeigenaren vaak financieel interessante mogelijkheden een tweede hypotheek af te sluiten. De hypotheekrentes zijn echter afgelopen jaar flink gestegen, dat zorgt voor andere financiële plaatjes.

Een lening afsluiten
Het is daarom goed om ook altijd te onderzoeken of een lening interessanter is. Waar in het verleden de hypotheekrentes veel lager waren dan de rentes van consumptieve kredieten, verschillen deze momenteel niet erg veel. Daarnaast kan een persoonlijke lening meer financiële ruimte geven dan een extra hypotheek, of kan er sprake zijn van aantrekkelijkere voorwaarden. Bovendien wordt een leningaanvraag veel sneller afgehandeld. Een lening aanvragen bij Postkrediet bijvoorbeeld doe je gemakkelijk online, en kost je slechts enkele minuten.

Voorbereiding op de beurs: check je financiële mogelijkheden
In oktober vindt de najaarseditie van Beurs Eigen Huis plaats in de Jaarbeurs in Utrecht. Hier kunnen mensen die willen verbouwen inspiratie opdoen, en experts vinden die hen helpen hun woondromen te realiseren. Om bezoekers hierbij van dienst te zijn, is de beurs opgedeeld in de handige thema’s Bouwen & Verbouwen, Duurzaam Wonen, Badkamers & Keukens, Interieur, Wonen & Styling en Tuin & Buitenleven. Tip: zorg dat je voorafgaand aan de beurs weet welke financieringsopties en welk budget je hebt, en dat je weet waar je op de beurs moet zijn. Zo kun je je bezoek optimaal benutten!