Verbouwen doe je eigenlijk 2x

We interviewen Lieke & Dennis, een koppel dat voor hun verbouwing heeft gekozen om de tweede verbouwing heel anders aan te pakken. Lees in dit artikel welke fouten ze hebben gemaakt en hoe ze het dit keer hebben aangepakt.

Verbouwen tips advies droomhuis Beurs Eigen Huis

Waarom zijn jullie gaan verbouwen?
“We zien verbouwen als het nieuwe verhuizen. Sinds 2016 is onze woningwaarde bijna verdubbeld, maar doorstromen naar een twee keer zo leuk huis is onmogelijk door de huidige woningmarkt. We kwamen er achter dat we de overwaarde kunnen gebruiken voor een verbouwing. Tegen een lagere  hypotheekrente. Waardoor we misschien iets meer per maand kwijt zijn, maar wel op dezelfde plek kunnen blijven, wat voor de kids echt heel fijn is. Toch begonnen we deze keer iets voorzichtiger aan deze verbouwing dan een paar jaar geleden…”
 

 

Verbouwen tips advies droomhuis Beurs Eigen Huis

Wat ging er bij de eerste verbouwing mis?
"Yes! Hypotheek rond, verbouwen met die handel!" dachten we. Het bepalen van onze wensen en ontdekken van onze mogelijkheden was echt lastig - we hebben toen toch maar haastige beslissingen gemaakt, waar we later spijt van hebben gekregen. We hadden moeite om een aannemer te vinden. Toen we die hadden gevonden, bleek die graag over kuubs beton te praten terwijl wij de stijl van het eindresultaat wilden bespreken. Met pijn en moeite kregen we een
offerte, maar daar begrepen we niet veel van. De laagste totaalprijs dus akkoord op gegeven, op hoop van zegen.

Tijdens de verbouwing ontdekten we pas wat we echt wilden, waardoor de relatie met onze aannemer gespannen werd. De uitloop op budget en planning konden we met pijn en moeite inpassen. De communicatie met de vakmensen verliep steeds stroever - we durfden bijna geen vragen meer te stellen over de planning en voortgang. Dat voelde niet relaxt. En de voordeligste aannemer bleek uiteindelijk 2x zo veel geld nodig te hebben... Dit alles manageden we naast onze full time jobs, de kids en ons sociale leven. Het was echt stressen!”

Verbouwen tips advies droomhuis Beurs Eigen Huis

Wat ga je voor de verbouwing nu anders doen?
“De 4 maanden tijd dat de verbouwing duurde, hadden we eigenlijk minstens ook in de voorbereiding moeten steken. We hadden onze verbouwing een jaar voor de startdatum al moeten voorbereiden. Waardoor we eigenlijk dus in ons hoofd al aan het verbouwen zijn voordat de échte verbouwing begint! Verbouwen doe je dus eigenlijk 2x. Zodat we tijdens de échte verbouwing geen onnodige, vervelende verrassingen gaan tegenkomen. Onze nieuwe aannemer werkt met de VerbouwApp van Hart voor je Huis en nodigde ons uit via de app. Daar stonden kant-en-klare checklists voor ons klaar waardoor we alle onderdelen die we nodig hebben kunnen afvinken.

We zien niks over het hoofd in de voorbereiding en pakken alles in de juiste volgorde aan. Dit gaat over onze wensen van de verbouwing, maar ook offertes aanvragen en vergelijken. Het stappenplan geeft ons de houvast die we eerder misten. De app is de plek waar we alle informatie voor de verbouwing opslaan en samenbrengen. To-do's, planning, offertes, tekeningen zetten we er allemaal in. Samen met de aannemer verfijnen we de planning die we heel makkelijk in een mooi overzicht kunnen inzien en delen met de rest van de vakmensen. Zo weet iedereen wat er wanneer gaat gebeuren en komen alle instructies bij de juiste persoon. Doordat we nu de app gebruiken, werkt iedereen samen aan een succesvolle oplevering. Zelfs het eerste deel van de verbouwing vinden we leuk om te doen, laat de échte verbouwing nu maar komen!”

Verbouwen tips advies droomhuis Beurs Eigen Huis
Verbouwen tips advies droomhuis Beurs Eigen Huis