Verbouw & verduurzaam de badkamer


Ben jij van plan om de badkamer binnenkort te gaan verbouwen? Dan is het slim om deze direct te verduurzamen. Er zijn een aantal eenvoudige manieren waarop jij de badkamer kunt verduurzamen. Verduurzaming is goed voor het milieu en vaak ook voor je portemonnee. Wij zetten een paar praktische tips voor je op een rij.

Badkamer verbouwen verduurzamen REALISEER JE DROOMHUIS

Goed ventileren
In een vochtige ruimte als de badkamer kunnen al snel schimmels ontstaan. Door te zorgen voor voldoende ventilatie in de badkamer voorkom je schimmels en andere vochtproblemen. Vergeet zeker niet om extra te ventileren tijdens en na het douchen of badderen en laat de deur openstaan na het verlaten van de badkamer om zo de ventilatie te bevorderen. Kies altijd voor vochtbestendige materialen voor de afwerking van de vloer en muren in de badkamer. Ben jij fan van een houtlook? En PVC vloer is dan een goede keuze. Dit materiaal is bestand tegen vocht, vuil, vlekken, krassen en beschadigingen. Schilder de muren en plafonds met een minerale muurverf. Deze verf is niet gevoelig voor schimmel.

Slimme kranen en douchekoppen
Met slimme kranen en douchekoppen bespaar je automatisch water en energie. Je verbruikt tot wel 50 procent minder water met een slimme kraan. Voor een extra energiebesparing gebruik je een slimme kraan met een koud water startfunctie. Er zijn kranen en douchekoppen beschikbaar die lucht toevoegen aan de waterstraal. Hierdoor voelt het alsof je onder een krachtige en volle straal staat, maar wordt flink minder water gebruikt. Dit doet helemaal niets af aan jouw douche-ervaring.

Besparen op verwarming
Als het mogelijk is, kies je het liefst voor vloerverwarming. Deze vorm van verwarmen zorgt voor een constante en gelijkmatige verwarming. Hierdoor kost vloerverwarming een stuk minder energie dan een conventionele radiator. Als je de stralingswarmte mist, is een infraroodpaneel wellicht een goede optie.

Warmte-terugwinsysteem
Wil jij echt grote stappen maken op het gebied van duurzaamheid? Dan is de installatie van een warmte-terugwinsysteem bij het verbouwen van de badkamer een goed idee. Er gaat veel warm water verloren tijdens het douchen, terwijl het veel energie heeft gekost om dit op te warmen. Een warmte-terugwinsysteem gebruikt dit warme weggespoelde water om koud water op te warmen zodat er minder vermogen nodig is voor het opwarmen van het water tijdens het douchen.

Duurzame verzorgingsproducten
Als je nieuwe badkamer klaar is, ga je deze waarschijnlijk vullen met verzorgingsproducten. Kijk goed wat je op je huid smeert en of jouw doucheproducten vrij zijn van microbeads en parabenen. Deze ingrediënten hebben een negatieve invloed op het milieu of op je gezondheid. Er zijn zeer veel duurzame, natuurlijke en dierproefvrije verzorgingsproducten op de markt.

Heb jij inspiratie nodig? Zo realiseer je jouw droombadkamer.