Van zolder naar luxe slaapverdieping

 

Een heerlijke jaren-30-woning in een mooie omgeving. Alles klopt, behalve dan dat de ouderslaapkamer te klein is en de grote zolder alleen wordt gebruikt voor opslag van vergeten spullen. Plannen maken dus. De zolder opruimen, verbouwen en inrichten. Het resultaat is in één woord fantastisch.

Slaapkamer Volledig Vernieuwd | Beurs Eigen Huis

Familie Kusters woont in een authentieke woning van rond 1930. Een fijne woning met mooie details en een aangenaam woonklimaat. Door de jaren heen heeft de woning een aantal renovaties ondergaan waardoor het wooncomfort en de energiezuinigheid zijn verbeterd. Enkele van deze projecten waren: het isoleren van het dak, plaatsen van een haard en renoveren van keuken en badkamer. Verbouwingen die altijd compromisloos en met hoog kwaliteitsniveau zijn uitgevoerd.  Hierdoor was de hele woning lange tijd perfect naar wens.

Op de verdieping was er niet meer voldoende ruimtelijk comfort voor een gezin met twee opgroeiende kinderen en een goede werkplek. Het werd dus tijd voor een nieuw project: het verbeteren en vergroten van de verdieping en wederom met als uitgangspunt dat de aanpassing de kwaliteit van de gehele woning moet verbeteren.

Vernieuwde zolderverdieping | Beurs Eigen Huis

Al snel was duidelijk dat er op de eerste verdieping geen mogelijkheid was om ruimte te winnen, de winst moest worden gehaald op zolder, op de tweede verdieping. Deze was bereikbaar met een smalle en steile trap, ingebouwd in een kast op de overloop. Een typische oplossing uit de jaren '30, voldoende functioneel voor het bereiken van de zolder, maar onvoldoende om dagelijks vaker te gebruiken. Villa Delphia werd ingeschakeld om te helpen bij het maken van verschillende ontwerpplannen zodat de zolder optimaal gebruikt kon gaan worden. Tijdens de planvorming stelde mevrouw Kusters als voorwaarde: 'De verbouwing moet een verrijking zijn ten opzichte van wat we nu hebben, anders doen we liever niets.' Dit resulteerde in het idee om een nieuwe vaste trap te plaatsen in de kleinste (kinder)kamer en een dakopbouw te maken naar de tweede verdieping.

Vernieuwde zolderverdieping.a | Beurs Eigen Huis

Allereerst heeft de architect de plannen getoetst aan de mogelijkheden binnen het bestemmingsplan. Er zijn schetsen en tekeningen gemaakt en ingediend bij de gemeente. De welstandscommissie stemde met tevredenheid in met de voorgestelde plannen. Aansluitend zijn tekeningen gemaakt en ingediend voor de aanvraag van den bouwvergunning.

De plannen zijn vervolgens verder uitgewerkt tot werktekeningen. Er is veel aandacht besteed aan de indeling en mogelijke inrichting van deze nieuwe slaapetage. De inloopkast en de badkamer kregen een plek naast elkaar onder de kap, zonder dat dit nadelige ruimtelijke kwaliteit zou geven. De keuze voor de toe te passen materialen en kleuren was een belangrijk onderdeel van de opgave. En de uitbreiding van de kapconstructie moest een logische uitwerking zijn en in harmonie zijn met het bestaande. Een locale aannemer heeft, met gevoel voor goede ambachtelijke details, gezorgd voor een voorspoedige verbouwperiode en een mooi staaltje werk.

Beurs Eigen Huis verbouwen bouwen renoveren

Vervolgens is de gehele dak- en spantenconstructie in één kleur wit geschilderd, hierdoor kwam de gewenste rust en ruimtelijkheid nog beter tot zijn recht.

Door het hoge ambitieniveau van de opdrachtgevers is het uiteindelijke resultaat verbluffend. Een slimme ingetogen verlichting, eigentijds meubilair zoals een kastje van Piet Hein Eek, een in vintage-stijl gestoffeerde stoel en een bescheiden hoeveelheid aan goede accessoires zorgen voor een resultaat dat mag er zijn: een sfeervolle open slaapverdieping met alle comfort die wenselijk is. Een droom is werkelijkheid geworden.

Meer weten?