Tuinonderhoud per seizoen

Je tuin is het visitekaartje van je huis. Een mooie tuin maakt van je huis een fijn plekje. Zeker in het voorjaar en de zomer wil je lekker in je tuin kunnen genieten van een lekkere maaltijd en gewoon even tot rust komen. Maar om in de zomer te kunnen genieten, moet je het hele jaar door de tuin onderhouden. Zo werkt het nou eenmaal. Ook in de herfst moeten de handjes uit de mouwen en in de potgrond. Maar dan heb je wel een prachtig tuintje in de zomer. 

Tuinieren in de winter 
Tuinieren is iets waar je wellicht geen zin in hebt in de winter, maar het moet toch gebeuren. De planten die in de winter blijven staan, hebben in dit seizoen wat extra hulp en aandacht nodig. Neem regelmatig een kijkje bij je plantjes om te kijken of ze de winter goed doorkomen. Doe ook vast wat onderzoek naar de dingen die je in het voorjaar wil toevoegen aan je tuin. Als je weet wat je wilt ondernemen met je tuintje, is het misschien ook handig om alvast wat gereedschap aan te schaffen. Als je bijvoorbeeld een grasveldje wil toevoegen aan je tuin, kun je in de winter alvast zoeken naar de perfecte grasmaaiers om je grasveld te onderhouden. Zo kun je in het voorjaar een vliegende start maken aan je droomtuin.

Planten in het voorjaar 
Als de ‘r’ uit de maand is, kunnen we echt aan de bak in de tuin. Hopelijk wordt het weer dan al wat beter en kunnen we onze jas al terug in de kast hangen. Begin met het controleren van de planten die er al zijn. Hebben ze de winter overleefd of moet je afscheid nemen? Als je een moestuintje hebt, kun je in mei beginnen met de voorbereiding. In juni gaat ook veel aandacht naar de moestuin, misschien kun je zelfs al je eerste oogst plukken. Als het erg droog is, is het belangrijk om je planten goed water te geven. 

Genieten en onderhouden in de zomer 
In de zomer is het tijd om te genieten van je harde werk, maar je moet ook je plantjes nog goed onderhouden. Het is de tijd om je kruiden te plukken en te gebruiken. Als je je kruiden gaat plukken, knippen of snijden, doe je dit het best in de ochtend. In de ochtend hebben kruiden de meeste geur. In september is het belangrijk om al wat voorbereidingen te treffen voor de winter. En zo begint de cyclus weer opnieuw. Veel tuinier plezier!