Trends in wandbekleding


Wandbekleding neemt tegenwoordig een prominente plek in het interieur in. De wanden zijn niet langer ondergeschikt, maar vormen een belangrijke basis in de interieurstyling. Dit betekent dat we op het gebied van wandbekleding vaker uit onze ‘comfortzone’ stappen. Nieuwsgierig? In dit artikel lees je wat de trends zijn op het gebied van wandbekleding.

muur tv audio realiseer je droomhuis

De natuur in huis
Anno 2023 richt wandbekleding zich voornamelijk op natuurlijke materialen. Dit uit zich in het aanbod van talloze wandpanelen van hout, bamboe, natuursteen of zelfs met ‘levende’ materialen als (hang)planten of mossen. Houtpanelen, van speciaalzaken als Isodeco, worden veruit het meest toegepast. De natuurlijke materialen zorgen voor een unieke uitstraling en hebben tegelijkertijd een geluiddempende werking. Daarom worden deze bijzondere 3d wandpanelen ook wel aangeduid als akoestische wandbekleding.

Vaak wordt ervoor gekozen om enkel een gedeelte van de wand te bekleden met natuurlijke materialen. Door één paneel tegen een wand te plaatsen of door het te gebruiken als lambrisering. Deze wandbekleding sluit perfect aan op de Scandinavische woonstijl, maar kan door de veelzijdigheid van natuurlijke materialen ook in andere woonstijlen worden toegepast.

houten panelen wandbekleding realiseer je droomhuis

Aaibare materialen
Eveneens geluiddempend en uniek: een wandkleed aan de muur. Interieurstyling draait om balanceren met diverse materialen, structuren en patronen. In de meubelstukken en woonaccessoires, maar ook op het vlak van wandbekleding. Door een wandkleed op te hangen, breng je letterlijk ‘zachtheid’ in je interieur. Je kunt wandkleden kopen bij vrijwel iedere interieurwinkel, maar ook zelf maken door een vloerkleed aan een (gordijn)roede te bevestigen.

Eigentijds behangen
Terug van weggeweest: behang. De laatste jaren werd er voornamelijk geverfd, maar in 2023 is behang weer helemaal hip. En dat is niet zo vreemd. Behang is immers bijzonder veelzijdig. Al door een enkele wand te behangen, kun je een prachtig stijlstatement maken. De mogelijkheden zijn ontzettend breed: van een opvallend grafisch patroon of bijzondere print tot een ingetogen behang met een verfijnde structuur. Het is maar net wat je wilt. Je kunt er ook voor kiezen om verschillende designs met elkaar te combineren, waardoor je de wand op een speelse manier in diverse vlakken kunt verdelen.