Tips voor een nieuw matras


Heb je een nieuw matras nodig? Koop dan niet zomaar een nieuwe, maar doe eerst goed onderzoek naar wat voor soort matras je nodig hebt. Het is belangrijk dat een matras comfortabel is en de juiste ondersteuning biedt, want een matras is de basis voor een goede nachtrust!

Verschillende soorten matrassen
Er bestaan verschillende soorten matrassen. Wij lichten er hieronder een paar voor je uit, zodat je een goed beeld krijgt van welke soorten er allemaal zijn.

Je hebt boxmatrassen die bestaan uit een systeem van springveren. De springveren zitten samengepakt in een houten frame, waardoor een boxmatras een stevige bedbasis is. Meestal heeft een boxmatras een toplaag, waaronder één of meerdere lagen springveren zitten met koud- of polyetherschuim. Door deze combinatie kan het matras zich aanpassen aan de vorm van het lichaam, wat zorgt voor goede ondersteuning.

Daarnaast kun je kiezen voor een boxspring. Deze bestaat meestal uit een houten frame, een matras en een topmatras. De bodem en het matras bestaat uit springveren, en het topmatras is vaak gemaakt van schuim. Voordeel is dat je bij een boxspring een compleet bed hebt met uitstekend comfort.

Ook heb je schuimmatrassen. Dit is een matras zonder bedframe. Een schuimmatras bestaat uit, wat de naam ook al doet vermoeden, schuim. Meestal bevatten ze verschillende soorten schuim, voor verschillende soorten van comfort en ondersteuning. Ga je voor een schuimmatras? Dan is het belangrijk de verschillende soorten schuimmatrassen te testen, zodat je zelf kunt voelen welke combinatie van schuim het fijnst ligt.

Tot slot heb je nog springveermatrassen. Dit is eveneens een matras zonder bedframe, maar dit soort matrassen kunnen wel geplaatst worden op een boxspring of een elektrische bedset. Een springveermatras bestaat uit een systeem van springveren en opvullingsmateriaal. De stevigheid van een springveermatras kan aan beide zijden van het matras verschillen. Dat is handig wanneer je het bed deelt met iemand die veel verschilt in gewicht.

Matras aan huis heeft een groot aanbod matrassen, waarbij je de voordelen kunt zien en de verschillende soorten met elkaar kunt vergelijken.

De stevigheid van een matras
Naast het soort matras, is ook de stevigheid van het matras een belangrijke factor om rekening mee te houden. Een veelgemaakte fout is dat wanneer stelletjes een matras gaan kopen, ze vaak dezelfde nemen. Dat is niet slim wanneer je beiden veel verschilt in lengte en gewicht, want wanneer je meer weegt en langer bent heb je behoefte aan een ander soort matras dan wanneer je lichter bent en minder lang bent. Ook kan de een last hebben van rugproblemen en ook dan heb je een heel ander matras nodig dan iemand die dat niet heeft.

Test het matras
Voordat je tot aanschaf van een matras overgaat, is het heel belangrijk dat je deze goed hebt getest. Ga daarom naar een winkel waar je verschillende soorten matrassen kunt uitproberen. Vaak zit er dan wel een geschikt matras tussen. Let bij het testen van een matras op de positie je ruggengraat. Wanneer je op je rug ligt, moeten zowel je ruggengraat als je onderrug op het matras rusten. Het matras is te hard als je onderrug niet op het matras rust. Wanneer je op je zij ligt, moet je ruggengraat recht liggen.