Optimaliseer je kozijnen

Plan je een renovatie of koester je bouwplannen? De positie en de grootte van de kozijnen is heel bepalend voor je dagelijks comfort en voor je welzijn. Met deze aandachtspunten haal je het maximum uit je nieuwe kozijnen.

Waarom voel je je in de ene woning meteen op je gemak en voel je je in een andere minder rustig? Dat zou wel eens aan de plaatsing van de kozijnen kunnen liggen, hun formaat en hun specifieke eigenschappen. Veel natuurlijk licht zorgt voor een aangename, luchtige en rustgevende sfeer. Te kleine of slecht geplaatste kozijnen creëren net het omgekeerde effect. Kozijnen zijn ook bepalend voor de warmteregulering in een woning en natuurlijk voor het dempen van omgevingsgeluiden.

Blog Profel - Optimaliseer je kozijnen

Natuurlijk licht
Natuurlijk licht brengt positieve energie en vitaliteit binnen in de woning. Voldoende blootstelling aan natuurlijk licht is essentieel voor onze biologische klok, die een rol speelt in onze slaap-waakcycli en energieniveaus. Bovendien stimuleert natuurlijk licht de productie van serotonine, een neurotransmitter die het humeur verbetert. Ga dus voor kozijnen die voldoende natuurlijk licht in de ruimte laten stromen.

Uitzicht
Zorg er zoveel mogelijk voor dat de kozijnen uitzicht bieden op iets aangenaams, zoals een mooie tuin of een open ruimte. Vermijd direct uitzicht op blokkerende obstakels zoals een hoge muur, een grote boom vlakbij of ander obstakels die de natuurlijke lichtinval belemmeren.

Kruiskozijnen kunnen visueel heel aantrekkelijk zijn, maar gebruik ze verstandig. Kozijnen die vooral decoratief zijn of kozijnen van slaapkamers, kan je gerust met kruiskozijnen uitrusten. Voor leefruimtes zijn grote raampartijen zonder kruisverbanden meer geschikt voor een onbelemmerd uitzicht.

Blog Profel - Optimaliseer je kozijnen

Oververhitting vermijden
Grote raampartijen doen het bijzonder goed tegenwoordig, zeker aan de achterkant van woningen. Woning en tuin of terras lopen zo naadloos in elkaar over. Met grote kozijnen geniet je bovendien van gratis zonne-energie. Zo kan je in de herfst, winter en lente je huis verwarmen zonder energiebron. Zorg er wel voor dat die kozijnen in de zomer niet tot oververhitting leiden, zeker als het gaat over kozijnen in een zuidgerichte, niet beschaduwde gevel. Dan raadt Profel zonwerend glas aan, of de installatie van screens of rolluiken om de zonnewarmte indien nodig tegen te houden.

Evenwichtige plaatsing
Een goed doordacht ontwerp kenmerkt zich door een evenwichtige plaatsing van kozijnen in de ruimte. Een repetitief, symmetrisch ontwerp is niet alleen esthetisch aantrekkelijk. Het versterkt het gevoel van ruimtelijkheid en zorgt ook voor een gelijkmatige verdeling van natuurlijk licht in de binnenruimte. Zo wordt het interieur helder uitgelicht en heb je minder kunstlicht nodig.

 

Blog Profel - Optimaliseer je kozijnen

Raamdecoratie
Ga doordacht te werk bij het kiezen van gordijnen en jaloezieën. Hou hierbij ook rekening met de oriëntatie van de kozijnen. Het koelere licht uit noordgerichte kozijnen kan je verzachten met raamdecoratie in warme tinten zoals beige of crème. Met transparante stoffen kan je te fel zuiderlicht temperen tot aangenamer diffuus licht. Ben je eerder op zoek naar een elegante uitstraling en geluidsdemping, ga dan voor gordijnen tot op vloerlengte.

Ventilatie
Goede ventilatie is essentieel voor een gezond binnenklimaat. Maar de kozijnen openzetten kan nu eenmaal niet altijd, zeker niet als je de woning verlaat. Dan bieden de Profel ventilatieroosters een oplossing, perfect afgestemd op de kleur van je raam. Hetzelfde geldt trouwens voor de horren die je bij Profel kunt aanschaffen.

Akoestische prestaties
Woon je in een drukke omgeving, dan kan de keuze van je raamprofielen en het vensterglas een wereld van verschil maken om de drukte en het lawaai buiten te houden. Het allerbeste effect bereik je met kozijnen voorzien van glas met verschillende diktes.

Kozijnen en deuren met glasheldere beloftes. Vind een Profel Expert in je buurt.

Meer weten? www.profel.nl