Neem een kluis in huis


Je hebt misschien al eens overwogen om een kluis in huis te nemen. Maar eerlijk is eerlijk: het is een aankoop die je toch gauw weer even vergeet. Toch kun je er maar beter wél voor kiezen, juist om de reden dat het anders misschien te laat is – en je je waardevolle spullen kwijtraakt. Wat zijn de redenen om een kluis te nemen? In deze blog vertellen we je er meer over!

Kluis en inbraak
De meeste mensen nemen thuis een kluis om spullen te beschermen bij een eventuele inbraak. Uiteraard hoop je dat dit je nooit overkomt; hopelijk doet niemand een poging om ongewenst je woning binnen te komen. Toch ben je zeker niet de eerste die het overkomt, bijvoorbeeld als je met de feestdagen de deur uit bent of als je op vakantie gaat. Maar sommige inbrekers komen zelfs binnen als je gewoon thuis bent, meestal midden in de nacht. Oriënteer je daarom eens op de verschillende kluizen die je zou kunnen aanschaffen om jouw persoonlijke eigendommen te beschermen. Sieraden, geld, belangrijke documenten, kunst: je kunt veel in een kluis kwijt.

Kluis en brand
Een andere reden om een kluis te nemen, is om spullen te beschermen bij branduitbraak. In dit geval komen brandwerende kluizen van pas, waarin je spullen meerdere minuten worden beschermd tegen onder andere het vuur, hitte, de puin en rook. De duur van de bescherming hangt af van het type brandkluis. Bedenk of je je spullen 30, 60, 90 of 120 minuten wilt beschermen. De kluis krijgt op basis hiervan een normering. Securitylevels en euroklassen zijn van toepassing bij de bepaling van de veiligheid van een kluis. Haal ook altijd een gecertificeerde kluis in huis om zeker te kunnen zijn van de kwaliteit. Een tip: verschillende kluizen zijn zowel beschermend bij inbraak als bij brand. Dit is dus een verstandige optie om voor te kiezen.

Veilig gevoel
We benoemen het nogmaals: uiteraard hoop je nooit een inbraak of brand in de woning mee te maken. In dat geval heb je de kluis ook niet echt nodig. Maar daarmee komen we terecht bij een andere belangrijke reden om toch een kluis te nemen: het geeft een veilig gevoel. Je kunt gerust gaan slapen of je woning verlaten met de gedachte dat je spullen worden beschermd. Zeker als je veel spullen van waarde hebt, is dit wel zo prettig.

Minder spullen kwijt
In een kluis hebben spullen een vaste plek. Het maakt dus dat je minder snel je waardevolle spullen kwijt bent waarvan je anders misschien niet meer zou weten waar je ze in hemelsnaam hebt opgeborgen. Op die manier biedt een kluis dus ook structuur in je woning!

Meer privacy
Het kan zomaar gebeuren dat een gezinslid of een gast in je spullen rond begint te neuzen, zonder dat je dit wilt. Met een kluis kies je voor meer privacy. Zo bestaat er bijvoorbeeld geen kans dat iemand zomaar bij je documenten die je liever voor jezelf houdt kan komen. Mocht je dit belangrijk vinden, dan kan dit tevens een goede reden vormen om een kluis in huis te plaatsen.