Musthaves voor jouw thuiswerkplek


Als je regelmatig vanuit huis werkt, is het belangrijk om hier een goede werkplek in te richten. Dit thuiskantoor is namelijk de basis voor jouw productieve werkdag – en is daarom ook nog het liefst inspirerend, comfortabel én ergonomisch. Dat klinkt misschien heel lastig, maar dat is het zeker niet. Met enkele aanpassingen zorg je er namelijk al voor dat jouw thuiswerkplek aan de juiste eisen voldoet.

Waarom moet je je thuiskantoor goed inrichten?
Een thuiskantoor is compleet met een tafel en een stoel – zo kun je immers prima werken, toch? Het antwoord is: nee. Natuurlijk, als je slechts enkele uren per week vanuit huis werkt, is een plek waar je rustig kunt zitten voldoende. Vanaf het moment dat je meer dan vier uren per dag achter je laptop werkt, is een ergonomische werkplek al essentieel om vervelende klachten te voorkomen. Werk je langere tijd achter een tafel of stoel die je niet kunt instellen? Dan heb je al een verhoogd risico op (langdurige) nek- en rugklachten, vermoeide ogen, concentratieproblemen en een verminderde productiviteit. Dát willen we natuurlijk voorkomen. Daarom vertelt Officetopper je wat de drie musthaves voor jouw thuiskantoor zijn.

1. Het juiste kantoormeubilair
En dus beginnen we direct bij de basis: het meubilair. In jouw thuiskantoor plaats je namelijk het liefst meubilair dat je helemaal kunt aanpassen op jouw lichaamsbouw. Of je nu klein, gemiddeld of groot bent: iedereen is anders, en zit dus anders. Daar wil je het meubilair op kunnen aanpassen. Een ergonomische bureaustoel, waarbij de zitting, de rugleuning en de armleggers verstelbaar zijn, is al een goed begin. Daarnaast is het van belang dat je de hoogte van jouw bureau ook kunt instellen, zodat je altijd rechtop, en met afhangende schouders, kunt zitten. Denk hierbij bijvoorbeeld eens aan een (elektrisch) zit-sta bureau van Officetopper. Deze bureaus verstel je eenvoudig in hoogte, zowel bij een zittende, als een staande werkhouding. En dat afwisselen tussen zitten en staan zorgt óók nog eens voor een productievere werkdag en minder lichamelijke klachten!

Thuiskantoor werkplek REALISEER JE DROOMHUIS

2. Ergonomische accessoires
Toch ben je er met enkel die goede basis nog niet. Jouw thuiskantoor is immers niet compleet zonder de juiste ergonomische accessoires. Hoe goed en fijn die ingestelde bureaustoel en bureau ook werken – als je nog steeds helemaal ineengedoken zit om op dat kleine laptop- of beeldscherm te turen, behaal je nog geen voordelen. Het gebruik van een laptopstandaard, beeldschermverhoger of monitorarm zorgt ervoor dat het beeldscherm dat je gebruikt, op de juiste hoogte kan worden geplaatst. Hierbij kun je aanhouden dat de bovenste rand van het beeldscherm op ooghoogte staat. Dat zorgt voor minder vermoeide ogen en een fijnere werkhouding. Zo kom jij de werkdag wel door.

3. Voldoende daglicht
Bij de musthaves voor jouw thuiskantoor draait het niet enkel om spullen of meubilair. Ook zaken als voldoende daglicht en frisse lucht, een fijne kleur op de muur en een rustige, het liefst niet al te rommelige omgeving, zorgen ervoor dat jij meer energie krijgt en je beter kunt concentreren. Voldoende daglicht staat hierbij met stip op één. Van een donkere kamer wordt niemand blij, maar daglicht zorgt daadwerkelijk voor meer energie, motivatie en productiviteit. Zorg er hierbij wel voor dat je niet met je gezicht of rug naar het raam zit, zodat je geen last hebt van een vervelende weerspiegeling of fel licht in je gezicht. Zet je bureau liever met de zijkant naar het raam, zodat je zijlings langs het raam zit. Dan heb je voldoende daglicht, maar zonder de nadelen.