Meer ruimte en lichtinval op zolder

Overweeg jij ook om van jouw zolder een fijne leefruimte of werkplek te maken? Maar weet je geen raad met schuine muren en valt er weinig daglicht naar binnen? Volg dan enkele tips om van jouw zolder in één klap de fijnste ruimte in huis te maken.

Blog Beurs EIgen Huis bouwen verbouwen dakkapel inspiratie tips

Tips voor meer daglicht op zolder

Plaats een dakraam hoger in het dak om meer daglicht in huis te halen onder het hellende dak of kies voor een dakraam met een grotere lengtemaat. Bij FAKRO dakramen zit de handgreep aan de onderzijde, waardoor het dakraam ook bij een hogere plaatsing nog steeds makkelijk te openen is. Voor het beste bedieningsgemak en een goede lichtinval plaats je een dakraam tussen de 110 cm en 140 cm vanaf de vloer.

Wil je het licht over de ruimte verdelen? Kies dan voor meerdere (kleine) ramen in plaats van één groot raam. Je kunt dakramen ook gekoppeld plaatsen, bijvoorbeeld: twee boven elkaar, hierdoor valt het daglicht dieper in de kamer.

Of kies voor twee naast elkaar, waardoor je naast een betere verdeling van de lichtinval ook geniet van een breed uitzicht. Natuurlijk kan er ook een combinatie van deze twee voorbeelden gemaakt worden voor het beste resultaat.

Blog Beurs EIgen Huis bouwen verbouwen dakkapel inspiratie tips

Extra ruimte creëren

Haal nog meer uit je zolder door zichtbare gebruiksmeters toe te voegen aan de ruimte met een moderne variant van de dakkapel met dakramen voor nog meer van ’t mooiste licht.

Voor een traditionele dakkapel heb je in de meeste gevallen een vergunning nodig, doordat die verder dan 60 cm uit het dakoppervlak komt, maar deze moderne dakkapel blijft hier binnen. Hierdoor is het in veel gevallen vergunningsvrij te plaatsen (check dit altijd vooraf bij je lokale gemeente).

Dankzij de constructie van de dakkapel is het mogelijk om veel verschillende typen dakramen erin te plaatsen, zoals het populaire tuimeldakraam. Er zijn meerdere typen dakkapellen beschikbaar, zo creëer je een dakkapel die past bij je persoonlijke woonwensen.

Voor meer inspiratie bezoek je onze beurs Eigen Huis van 14 t/m 16 oktober 2022 in de Jaarbeurs Utrecht. Tickets zijn nog beschikbaar! Bestel ze hier.

Blog Beurs EIgen Huis bouwen verbouwen dakkapel inspiratie tips
Blog Beurs EIgen Huis bouwen verbouwen dakkapel inspiratie tips