Maak jouw droomtuin werkelijkheid


Of je nou droomt van een tuin vol met standbeelden, een open oase van rust of een overwoekerde jungle waarbij je het pad niet eens meer ziet. Een droomtuin is voor iedereen wat anders. Om het vervolgens niet alleen bij dromen te laten maar je dromen ook werkelijkheid te laten worden is weer een heel ander verhaal. Je moet ergens beginnen, maar waar? Wij geven je vijf simpele stappen die jou naar je droomtuin leiden

1. Analyseer je tuin
Dit klinkt technischer dan het eigenlijk is. Hier ontdek je simpelweg hoeveel er in je tuin past. Pak je meetlint erbij en kijk of dat enorme standbeeld dat op je wenslijst staat überhaupt wel past. Ook kun je achterhalen of er opeens een leiding door de grond loopt waar jij nou net wilde gaan graven. Zorg dat je tuin geen geheimen voor je heeft. Als jij elk gaatje en hoekje van je tuin kent kan je op basis daarvan verder.

2. Maak een lijst
Wat moet er per se in jouw tuin? Wat is realistisch? Nu je weet wat er in jouw tuin past, kan je goed bedenken wat er mogelijk is. Laat je creativiteit de vrije loop en schrijf al je ideeën op. Zoek desnoods inspiratie bij grote tuinwinkels of in woonbladen. Wees kritisch over je smaak, ga je die knalgele tuinset nog steeds prachtig vinden over vijf jaar? Dat is de vraag.

3. Deel je tuin in
Nu je de grootte van je tuin weet en je hebt opgeschreven wat je wensen zijn, kun je gaan schetsen. Het terras hier, de hangmat daar, de moestuin in dat hoekje en de jacuzzi tegen de schutting. Schets net zoveel versies totdat je helemaal tevreden bent maar onthoud, het hoeft echt niet allemaal tot in de puntjes perfect. Neem af en toe een stap terug en bekijk het grotere geheel.

4. Plannen
Schrijf stap voor stap op in welke volgorde alles moet gebeuren. De bestrating, bebouwing, beplanting en tot slot de tuinmeubels. Het begint meestal bij het leegruimen van de oude tuin en het openbreken van de grond. Liever niet zelf wroeten in de aarde of met de schep aan de slag? Er zijn gelukkig genoeg tuiniers die het voor een leuk prijsje van jou overnemen.

5. De laatste stap
Als het goed is heb jij nu een concreet plan voor je tuin. Dan kan je nu aan het ‘makkelijkste’ onderdeel beginnen: shoppen! Kies de beste tuinmeubels die bij de door jouw gekozen sfeer passen en natuurlijk de planten in de juiste kleuren, maten en vormen. Het inrichten kan beginnen!