Maak gebruik van een hoog plafond


Hoge plafonds zorgen ervoor dat een ruimte veel groter lijkt, en bieden ook extra mogelijkheden in huis. Veel nieuwe woningen hebben standaard al een wat hoger plafond, maar plafondhoogtes in bijvoorbeeld omgebouwde pakhuizen of fabrieken kunnen oplopen tot wel 5 meter. Zo’n plafondhoogte is mooi en karakteristiek, maar je moet ook nadenken hoe je hier goed gebruik van kunt maken. Daarom vandaag een aantal tips voor wanneer je een hoog plafond hebt.

Donker in plaats van wit
Vaak zijn hoge plafonds wit. Wit zorgt voor meer ruimte in huis, maar bij hoge plafonds kan dit ervoor zorgen dat een plafond nog hoger lijkt dan dat hij daadwerkelijk is. En bij een hoog plafond is dit eigenlijk al niet meer nodig. Dat maakt dat zo’n plafond perfect gemaakt is voor een wat donkerdere kleur. Schilder het plafond bijvoorbeeld zwart of donkergrijs. Je moet het durven, maar wanneer je het goed uitvoert kan dit ook heel goed uitpakken en de ruimte zowel open als sfeervol maken.

Wil je je hoge plafond gaan schilderen? Grote kans dat je hier niet bijkomt met een eenvoudige trap of ladder. Dan zou je eerder aan een steiger binnenshuis moeten denken. Met zo’n steiger kun je niet alleen makkelijker bij het plafond komen, maar deze is ook handig wanneer je de muren wilt schilderen of hier iets aan wilt bevestigen.

Plafond lager laten lijken
Wil je je plafond niet donker schilderen, maar deze wel lager doen lijken? Kies er dan voor om een strook net onder het plafond te schilderen, aan de bovenkant van de muren. Schilder deze in dezelfde kleur als het plafond, en schilder de muren in een andere kleur. Zo lijkt het alsof de strook onderdeel uitmaakt van het plafond, waardoor het plafond wat lager lijkt.

Meubels & accessoires
Niet alleen met schilderwerk, maar ook met meubels en accessoires kun je een hoog plafond accentueren. Kies bijvoorbeeld voor een mooie hanglamp, maar ook met sierlijsten of ornamenten aan het plafond of aan de muur kun je het plafond meer accent geven.