Langer in je droomhuis blijven wonen!


Misschien is het de grote wens van je vader en/of moeder: zo lang mogelijk blijven wonen in het huis waar je altijd hebt gewoond. De plek waar je ouders het liefste zijn en ook ooit willen sterven. 

Nu loop jij misschien met dezelfde wens rond voor jouw ouders, maar ben je bang voor de hoge kosten die dit met zich mee kan brengen. Omdat trapliften niet snel slijten kun je prima gebruikte trapliften aanschaffen. Maar waar moet je op letten bij de aanschaf van een tweedehands traplift? In dit artikel een aantal tips.

Goedkoper en duurzamer
Natuurlijk is het kopen van een tweedehands traplift een stuk goedkoper in aanschaf, maar dat is niet het enige voordeel. Vaak kun je namelijk voor hetzelfde budget in een ‘betere klasse’ kopen. Hogere kwaliteit voor een lagere prijs dus. Alle trapliften worden voor verkoop technisch gecontroleerd en zijn dus altijd veilig in gebruik. In de meeste gevallen doet de kwaliteit van een tweedehands traplift niet onder voor de kwaliteit van een nieuwe traplift. Accu’s en andere essentiële onderdelen worden vaak voor verkoop preventief vervangen. Check van te voren altijd of dit bij jouw traplift ook het geval is.

Daarnaast is het verstandig om van te voren te informeren of de traplift geleverd wordt met garantie, zodat je niet voor verrassingen komt te staan. Dit gaat overigens meestal om een kortere periode dan bij een nieuwe traplift. Ook voor het milieu is het beter om voor een gebruikte traplift te gaan. Uiteindelijk is hergebruik minder belastend voor het milieu en daardoor is tweedehands duurzamer. Wel is het handig om de traplift met enige regelmaat te laten controleren. Onderhoud is ook in dit geval belangrijk. Een traplift wordt intensief gebruikt en het geeft een gerust gevoel wanneer je weet dat je veilig gebruik kan maken van de traplift.
 

Vergoeding vanuit de WMO of aanschaf via PGB
Informeer voor aanschaf altijd bij de gemeente waar je woont of je in aanmerking komt voor een vergoeding op basis van WMO (Wet Maatschappelijke Ondersteuning). Wanneer je aangeeft langer zelfstandig te willen blijven wonen, maar dit om gezondheidsredenen niet kan, heb je hier meestal recht op. De hoogte van de vergoeding verschilt per gemeente. Een nadeel kan zijn dat je zelf weinig inspraak hebt over welke leverancier of lift je krijgt. Een andere optie is om te bekijken of je in aanmerking komt voor een PGB (Persoonsgebonden budget). Bij deze vorm van subsidie krijg je een bedrag van de gemeente toegewezen voor de aanschaf van de traplift en kun je deze kopen bij een leverancier naar keuze. De hoogte van de subsidie is afhankelijk van inkomen, vermogen en je persoonlijke leefsituatie. Voor beide opties geldt; wacht niet te lang met je aanvraag bij de gemeente. Tussen de aanvraag en het uiteindelijk bezitten van een traplift kan soms wel een paar maanden zitten.
 

Droom of werkelijkheid
Thuis blijven wonen kan in veel gevallen werkelijkheid worden. Door tweedehands opties te bekijken en een aanvraag te doen voor een subsidie is er vaak meer mogelijk dan je denkt. Natuurlijk is het altijd verstandig om je van te voren goed in te lezen zodat je niet onnodig voor verrassingen komt te staan. Ook is het handig om meerdere offertes op te vragen zodat je uiteindelijk de beste prijs-kwaliteitverhouding voor jouw persoonlijke situatie krijgt.