Laat het over aan de vakman


De Nederlandse bevolking is meer en meer theoretisch opgeleid. De groep mensen die in staat is om de kleine reparaties in huis zelf op zich te nemen, wordt steeds kleiner. Daarom kiest men steeds vaker voor het inhuren van een vakman. Als je online gaat zoeken, is er een enorm aanbod aan klusjesmannen die hun diensten aanbiedt voor zeer diverse prijzen. De vraag is natuurlijk wat redelijk is. Wat zijn de kosten van het inhuren van vakmensen?

timmerman klusjesman realiseer je droomhuis

De kosten van een loodgieter
We zijn over het algemeen niet geneigd om zelf, zonder enige kennis van zaken, een probleem met de leidingen of de elektra op te pakken. Vaak ben je veel te bang om iets onherroepelijk te beschadigen. Dus is het besluit om toch maar een loodgieter te bellen snel genomen. De tarieven van een loodgieter kunnen enorm verschillen. Zo kan het uurloon van een beginnend loodgieter in een dorp rond de 25 euro liggen, terwijl de loodgieter in Amsterdam met wat meer ervaring makkelijk 60 euro per uur kan rekenen. Daarnaast worden er meestal ook nog eens voorrijkosten in rekening gebracht. Betreft het een spoedklus, dan kan het uurtarief nog met zo'n 20 euro stijgen.

De kosten van een elektricien
Betaal je voor een ervaren loodgieter in Amsterdam rond de 65 euro, liggen de uurtarieven voor een elektricien gemiddeld wat lager, zo rond de 40 euro. Een elektricien hanteert vaak, net als een loodgieter, een aantal vaste tarieven voor veelvoorkomende klussen. Daardoor weet je ook beter waar je aan toe bent.

De kosten van een schilder
Daar waar de loodgieter en elektricien worden gebeld wegens gebrek aan kennis over het onderwerp of uit onwetendheid, schakelen we over het algemeen een schilder in wanneer we te maken krijgen met tijdgebrek. Als het hele huis geschilderd moet worden, is het moeilijk te combineren met drukke banen en een gezin. Natuurlijk moet het nog wel op te brengen zijn. Dus wat kost een schilder gemiddeld?  

Een schilder vraagt meestal geen uurloon, maar een bepaald bedrag per vierkante meter. In 2022 wordt er voor buitenschilderwerk zo rond de 40 euro gevraagd en voor het schilderwerk binnen iets minder, zo rond de 35 euro per m2. Bij het berekenen van de prijs moet je ook rekening houden met wat er precies geschilderd moet worden. Het sauzen van het plafond of de wanden is bijvoorbeeld goedkoper dan het schilderen van de kozijnen.

Prijzen vergelijken
Of het nou uiteindelijk om het vinden van een loodgieter in Amsterdam gaat of het beantwoorden van de vraag 'wat kost een schilder?', het belangrijkste is dat je de tijd neemt om je grondig te informeren en alle prijzen met elkaar vergelijkt.