Je woning laten impregneren?

Je woning opnieuw laten impregneren: wat komt er allemaal bij kijken?

Wil jij je ook helemaal prettig voelen in je eigen woning? Een droomhuis is natuurlijk iets dat iedereen wilt en er zijn verschillende manieren om dat te bereiken. Je wilt er bijvoorbeeld echt voor zorgen dat je gevel en buitenmuren waterdicht zijn. Op deze manier kun je je huis beschermen tegen vocht, schimmel en andere narigheid van buiten. Als je je gevel impregneert, breng je eigenlijk een beschermend laagje aan. Dit laagje zorgt ervoor dat water, vuil en andere schadelijke stoffen niet in het metselwerk kunnen trekken. Maar waarom is dat belangrijk, hoe werkt het precies en welke stappen moet je zetten voor een goede impregneerbehandeling? Lees er hier meer over!

BLOG Twenty Four Webvertising - Je woning opnieuw laten impregneren

Waarom opnieuw impregneren?
Impregneren betekent eigenlijk dat je een waterafstotende laag aanbrengt die voorkomt dat regen en vocht in de muren trekken. Met een dergelijke behandeling kun je allerlei problemen voorkomen, zoals vochtophoping, schimmel en schade door vorst. Dit wordt vaak gedaan met een altrex ladder om ook de hoge plekken te bereiken en alles te dekken. Bovendien beschermt het ook tegen vuil en graffiti. Je zult dus minder tijd kwijt zijn aan schoonmaken en onderhoud.

Bescherming voor de lange termijn
Je verlengt tevens ook de levensduur van je muren en beschermt ze langdurig tegen vocht en andere schadelijke invloeden. Het impregneermiddel trekt diep in de poriën van het materiaal en vormt een onzichtbare, waterafstotende laag. Dit houdt water en vuil buiten, waardoor je muren langer mooi en sterk blijven.

BLOG Twenty Four Webvertising - Je woning opnieuw laten impregneren

Het proces
Voordat je je huis opnieuw impregneert, moet je een kamersteiger kopen en de buitenkant goed schoonmaken. Er mag geen stof, vuil of losse verf meer op zitten. Ook moet je eventuele schade repareren, zoals scheuren of gaten. De muren moeten helemaal droog zijn en mogen geen vocht meer bevatten voordat je de nieuwe impregneerlaag aanbrengt.

Kosten en frequentie
Het is belangrijk om je gevel te impregneren om je huis te beschermen tegen het weer en vochtproblemen. De kosten voor het reinigen van je gevel liggen gemiddeld rond de 4 euro per vierkante meter, en voor het impregneren betaal je ongeveer 4,50 euro per vierkante meter. Het kan wel oplopen tot 8 euro per vierkante meter. Voor een goede impregneerbehandeling moet je gevel eerst grondig schoon zijn. Het is slim om hiervoor een vakman in te schakelen, omdat je met een professionele aanpak de beste resultaten krijgt. Investeer ook in de juiste verzekeringen om jezelf financieel te beschermen in het geval dat er iets fout gaat. Het is goed om te weten dat impregneren niet iets is wat je maar één keer doet; na een tijdje moet het opnieuw gedaan worden om je huis goed te beschermen.

Aandachtspunten
Het is niet aan te raden om je gevel te hydrofoberen tijdens nat of vriesweer, dus deze behandeling wordt meestal niet in de winter uitgevoerd. Hoewel het impregneren van de gevel het vocht dat door de muren slaat kan verminderen, lost het niet alle vochtproblemen op. Zo zal impregneren bijvoorbeeld niet helpen tegen optrekkend vocht dat via de grond in de muren trekt. Ook is het belangrijk om eerst te checken of je gevel geschikt is voor deze behandeling. Materialen zoals crepi, baksteen en hout kunnen meestal wel behandeld worden, maar er zijn ook materialen die je niet moet impregneren.  Dus, wil jij je woning ook opnieuw laten impregneren? Schakel dan een vakman in voor het beste resultaat!