Hoe onderhoud je jouw meubels?


Het onderhouden van meubels is een belangrijk aspect van het zorgen voor een mooie en comfortabele leefomgeving. Het kan echter lastig zijn om te weten waar te beginnen als het gaat om het onderhouden van verschillende soorten meubels. In deze blog gaan we het hebben over hoe je het beste jouw meubels kan onderhouden.

Meubel onderhoud REALISEER JE DROOMHUIS

Stoffen meubels
Deze meubels staan mooi in ieder interieur maar vragen wel om enige inspanning voor het onderhoud. Op meubels met een stoffen bekleding kan namelijk al snel een zichtbaar vlekje terechtkomen. Er zijn veel verschillende soorten stoffen en deze vragen allemaal om een andere aanpak. Bij stoffen meubels is het vooral dat voorkomen beter is dan genezen, want sommige vlekken gaan er simpelweg niet meer uit. Het is dus een goed idee om stoffen meubels altijd van tevoren te behandelen. Als er toch een vlek in komt dan is het goed om de stof zo snel mogelijk te behandelen met een reinigingsmiddel voordat de vlek intrekt. Onderzoek goed welk middel voor de betreffende stof nodig is anders kun je de vlek alleen maar erger maken. Als er bijvoorbeeld stift in de bank terecht is gekomen, dan is het belangrijk om dit er zo snel mogelijk uit te halen. Lees hier meer over hoe je stift kunt verwijderen uit de bank.
 Andere dingen waar je op kunt letten zijn bijvoorbeeld dat je de meubels niet in de zon zet of te dicht bij een verwarming. Dit kan er namelijk voor zorgen dat de kleur veranderd. Als je huisdieren hebt is het belangrijk om erop te letten dat ze niet met hun nagels krassen of scheuren maken.

Meubel onderhoud REALISEER JE DROOMHUIS

Houten meubels
Om ervoor te zorgen dat houten meubels hun natuurlijke uitstraling behouden is het belangrijk om ze op de juiste manier te onderhouden. Dit kun je doen door dagelijks met een lichtvochtig doekje te vegen over de meubels en dit daarna af te drogen met een droge doek. Denk bij houten tafels ook aan dingen zoals onderzetters gebruiken als je glazen, borden of pannen neerzet. Zonder een onderzetter kan het hout namelijk beschadigen en dat is natuurlijk hartstikke zonde. Zorg er ook voor dat de houten meubels niet in een kamer staan waar de luchtvochtigheid te hoog is. Dit kan er namelijk voor zorgen dat veranderingen plaatsvinden in de vorm en omvang van het hout. Zorg dat de meubels in een ruimte staan met een temperatuur tussen de 15 en 24 graden. Als er eenmaal vlekken zijn gekomen in het hout, maak dit dan schoon met een vochtig doekje.

Onderhoud van leer
Bij leer is het raadzaam om de desbetreffende meubels wekelijks te stofzuigen. Je ziet de stof niet heel snel op meubels, maar die zit er wel. Doe dit met een lage zuigkracht en gebruik een zachte borstel. Verder is het ook belangrijk om goed op te letten met scherpe voorwerpen. Als er eenmaal een scheur of kras hebt in het leren meubel zit krijg je dit er nooit meer uit. Als er een vlek op het meubel zit, zorg er dan voor dat je speciale doekjes en schoonmaakmiddelen gebruikt die geschikt zijn voor leer. Ga geen ander schoonmaakmiddel gebruiken, want dit kan het alleen maar erger maken

Conclusie
Het onderhouden van meubels vereist enige inspanning, maar het kan helpen om jouw meubels er goed uit te laten zien en langer mee te laten gaan. Door regelmatig onderhoud uit te voeren en voorzorgsmaatregelen te nemen om schade te voorkomen, kun je ervoor zorgen dat jouw meubels er nog jarenlang mooi uitzien.
Wil je weten hoe je de perfect bank kiest? Lees dan nu onze blog hierover!