Hoe kies je de juiste zonwering?


Nadenken over welk type zonwering je wilt en op welke manier je het wilt bedienen, doe je bij het bouwen van een eigen huis het liefst in een zo vroeg mogelijk stadium. De ontwerper kan dan rekening houden met eventueel buis- en leidingwerk voor de installatie en elektrische aansluiting. Bij verbouwen of meer comfort aanbrengen ga je vanzelfsprekend uit van de bestaande situatie. Je kiest dan voor een manier van zonwering creëren die uitvoerbaar is en die de gewenste uitstraling biedt. Bij zonwering heb je de volgende keuzes:

De zon 100% buiten houden
Als je geen enkele zonnestraal in je slaapkamer of andere kamers in huis wil laten schijnen, zijn rolluiken de beste oplossing. In de zomer houden ze behalve uv-stralen ook de warmte buiten. En ze bieden daarnaast extra beveiliging tegen inbraken. Rolluiken schrikt inbrekers namelijk af, omdat het langer duurt om je woning binnen te komen en de kans op het maken van herrie vergroot.
Warmte, straling en veiligheid zijn dan ook drie belangrijke redenen om voor rolluiken te kiezen, ook al vinden we ze niet altijd even mooi als het om de uitstraling aan de buitenkant gaat.

Zon in je buitenruimte beperken
Buiten wil je wel van de zon genieten, maar ook de schadelijke stralen weleens tegenhouden. Een etentje buiten op je terras, een aperitief op het balkon of een middagje luieren op je dakterras; het is allemaal prima te doen met buitenzonwering. Je kiest uit flexibele doeken, pergola’s met klimplanten of stevige constructies van hout of metaal.
Het hangt van je locatie, je budget, je voorkeur voor een type zonwering, de hoeveelheid onderhoud en het oppervlak dat je van schaduw wilt voorzien af voor welke zonwering je kiest.

Zonwering: met de hand bedienen of automatisch in- en uitrollen?
Handmatige bediening van zonneschermen zie je nog veel. Sommige woningeigenaren van oudere woningen willen echter meer comfort en dan is het goed te weten dat er ombouwsets verkrijgbaar zijn om je meer gebruiksgemak te geven. Ook een nieuwe motor voor een zonnescherm kopen is mogelijk of het bestaande doek vervangen.

Voor potentiële kopers of huiseigenaren die hun woning binnenkort te koop gaan zetten, biedt dit mogelijkheden. Als koper van een woning die nog geen mechanische bediening heeft, is het een aanleiding om over de prijs te onderhandelen. En als verkoper kun je behalve een trendy doek ook nog in mechanische ondersteuning van je zonwering investeren om de vraagprijs (of een stuk hoger) te krijgen. Alles om je woning zo snel of goed mogelijk te verkopen!