Het juiste gereedschap!


Een goed begin is het halve werk. Als het om klussen gaat hoort de keuze voor het juiste gereedschap zeker bij een goed begin. Want alleen met het juiste gereedschap zal je efficiënt en vooral ook veilig kunnen werken. Wat het juiste gereedschap is, hangt af van de klus en van de situatie. Iedere professional heeft bijvoorbeeld zijn eigen gereedschap, van timmerman tot loodgieter en van automonteur tot elektricien. In dit artikel leggen we je uit waar je op moet letten als het om gereedschap gaat. 

Gereedschap huis verbouwen REALISEER JE DROOMHUIS

Gebruik gereedschap alleen waar het voor bedoeld is
Gereedschap is vaak ontworpen voor een bepaalde klus en als je het ergens anders voor gebruikt, dan kan dit betekenen dat je het gereedschap beschadigt of zelfs dat je jezelf verwondt. Zo is het gereedschap van een elektricien bijvoorbeeld geïsoleerd, zodat het geen stroom schokken kan veroorzaken en gebruikt een automonteur een momentsleutel om bouten precies vast genoeg aan te kunnen draaien. Informeer daarom voor je aan een klus begint goed welk gereedschap je nodig hebt en ga na of je alles in huis hebt. Mis je een stuk gereedschap, dan kan je dit tegenwoordig bijvoorbeeld bestellen bij een gespecialiseerde webshop.

Gebruik geen kapot gereedschap
Is jouw gereedschap versleten of beschadigd? Dan is het verstandig om het te laten repareren of om nieuw gereedschap te kopen. Kapot gereedschap is namelijk onbetrouwbaar en is een recept voor een slecht eindresultaat en/of lichamelijk letsel. Denk bijvoorbeeld aan een botte beitel of aan een slecht passende dopsleutel. Ga je hier toch mee aan de slag, dan is de kans groot dat je de controle over het gereedschap verliest, met alle gevolgen van dien. Goedkoop gereedschap gaat vaak eerder kapot dan gereedschap van een gerenommeerd merk. Houd dit in je achterhoofd wanneer je jouw gereedschapskist gaat bijvullen.

Accu gereedschap steeds vaker de norm
Als we je nog een laatste tip mogen geven, dan willen we je aanraden om ook eens kritisch te kijken naar gereedschap dat nog wel goed functioneert. Zo heeft de adoptie van accugereedschap bijvoorbeeld een enorme vlucht genomen in de laatste jaren. Maak je vaak gebruik van gereedschap als een boormachine, decoupeerzaag of cirkelzaag en zijn jouw apparaten nog voorzien van een snoer? Dan kan het een aanrader zijn om over te stappen op hetzelfde gereedschap, maar dan met een accu. Veel mensen vinden dit fijner werken omdat er dan nooit meer een onhandig snoer in de weg zit.