Het geheim van een gezellig interieur


Met een gezellig interieur kan je grijze ruimte omtoveren tot een gezellige plek die aanvoelt als thuis. Met het juiste interieur creëer je een comfortabel, functioneel maar ook esthetisch huis. Of je nu net bent verhuisd naar een nieuwe woning, of juist al een langere tijd op dezelfde plek woont en toe bent aan een nieuwe inrichting, er zijn veel verschillende manieren waarop je een fijne sfeer kan bouwen. In dit artikel bespreken we daarom hoe jij met tips en trucs je interieur naar een hoger niveau kunt tillen.

Sfeer met behulp van kleuren en materialen
Iets wat misschien wel het meeste invloed heeft op de sfeer in een ruimte, is het gebruik van kleur. Kom jij ergens binnen waar enkel donkere kleuren zijn gebruikt, dan geeft dit meteen een beklemmend gevoel en een niet-ruimtelijke illusie. Lichte kleuren doen daarentegen het tegenovergestelde, zeker de wat warmere kleuren als beige en bruin, maar ook groen kan een kamer een unieke uitstraling geven. Dat betekent overigens niet dat je donkere kleuren helemaal moet uitsluiten: juist door bijvoorbeeld een muur een donkere kleur te geven maar dit vervolgens te combineren met lichte meubels kan je ook een gezellige en stijvolle kamer inrichten. Door vervolgens ook te spelen met verschillende texturen - suede, linnen en hout - ontstaat er tevens dimensie in je kamer.

Accenten en decoratie
Nadat je de ‘grote lijnen’ hebt ingevuld, is het tijd om te gaan decoreren en persoonlijke elementen toe te voegen. Dit kan betekenen dat je foto’s en schilderijen ophangt of juist erfstukken en souvenirs van reizen in je huis een mooi plekje geeft. Ook kan het bijvoorbeeld leuk zijn om te investeren in keukenmateriaal als je graag in de keuken staat, door bijvoorbeeld een fijne keukenmachine te kopen of juist een mooie Rocket Espresso machine kopen. Andere elementen die je huis echt kunnen aankleden zijn stijlvolle spiegels en kleden. Ze geven een huiselijke sfeer en spiegels laten een ruimte bovendien optisch groter lijken.

Verlichting en een optimale indeling
Goede verlichting en een doordachte indeling kunnen een wereld van verschil maken in hoe gezellig je huis aanvoelt. Zo is het een goed idee om je meubels zo in te richten dat de ruimte optimaal wordt benut en tegelijk de ruimte niet te vol staat. Verlichting speelt verder een essentiële rol in het creëren van een warme en uitnodigende gloed. Ook kan je dimmer switches en andere handige tools aanschaffen om de lichtintensiteit aan te passen naar jouw wens.