Hét alternatief voor glas


Het is absoluut niet vreemd als bij de meeste van ons vraagtekens opkomen bij de term 'polycarbonaat'. Toch komen we deze kunststof veelvuldig tegen in woningen, bedrijfspanden en in de publieke ruimte. Ook voor thuisgebruik is polycarbonaat in vele gevallen een uitkomst. In dit artikel leggen we je uit wat polycarbonaat is en voor welke doeleinde je het vooral gebruikt.

dakraam realiseer je droomhuis

Wat is polycarbonaat?
Polycarbonaat is een thermoplastisch polymeer; een veel gebruikte kunststof die in glasheldere schakeringen verkrijgbaar is. Hierdoor wordt polycarbonaat ook wel gebruikt als glasvervanger, hoewel polycarbonaat ook in vele kleurschakeringen en uitvoeringen verkrijgbaar is. Dankzij de excellente kracht van dit product is het op vele wijze te gebruiken.

Voordelen van polycarbonaat
Deze ideale kunststofplaten worden veelvuldig in en rond het huis gebruikt en kunnen zelfs door hobbyisten gebruikt worden voor het maken van klokken en kunstwerken, maar wat zijn nu precies de voordelen van polycarbonaat? Polycarbonaat is de helft lichter van gewicht dan glas. Daarnaast is polycarbonaat de goedkope oplossing ten opzichte van glas. Het is een van de helderste kunststoffen, vrijwel onverwoestbaar, UV bestendig en buigbaar. Ook is het bestand tegen hoge temperaturen en nauwelijks brandbaar. Dankzij de hoge kracht en weerstand ook goed bestand tegen vandalisme of inbraak.

Om toch één nadeel te benoemen ten opzichte van glas; polycarbonaat krast sneller en kan uiteindelijk, tijdens een brand gaan branden.

raam realiseer je droomhuis

Polycarbonaat platen gebruiken
Zoals te lezen valt kent polycarbonaat vele voordelen, maar hoe gebruik je het nu precies zelf in huis?

Overkapping
Vele overkappingen bezitten een dak en zijwanden van polycarbonaat platen. Bereken de draagkracht van de constructie en bepaal aan de hand daarvan hoeveel draagbalken er nodig zijn en welke dikte de polycarbonaat platen mogen hebben.

In de badkamer
Douchecabines, maar ook dividers of een douchewand kunnen bestaat uit polycarbonaat. Het is ideaal voor de badkamer aangezien dit materiaal niet kapot te krijgen is en lichter in gewicht en voordeliger is dan glas. Ook polycarbonaat is verkrijgbaar in prachtige smoked glass uitvoeringen, iets wat een bijzondere badkamertrend vormt momenteel.

Als luifel
Heb je een luifel nodig boven de voordeur? Polycarbonaat is ook als lichtgewicht verkrijgbaar en kan buigbaar gefabriceerd zijn; iets wat zich bij uitstek leent om een mooie boog boven de voordeur te realiseren.

Voor de hobbyist
Polycarbonaat leent zich op een geweldige wijze om zelf mooie bewerkingen te maken. Zo kun je polycarbonaat gebruiken als achtergrond voor een klok, maar ook kun je een mooi naambordje, of huisnummer maken voor thuis. Wil jij graag een bedrijfsbordje in de tuin van je eigen bedrijf? Je maakt het met polycarbonaat!

Polycarbonaat is niet moeilijk te verwerken, en je kunt het ook nog eens op maat bestellen, jouw creatieve ideeën zijn dus makkelijk realiseerbaar!