Handige tips voor een kleine tuin


Een kleine tuin kan soms best wel een uitdaging zijn om in te richten. Je wilt graag zoveel mogelijk groen om je heen, maar het lijkt soms alsof er gewoonweg geen plek meer is voor wat planten of bloemen. Geen nood, want met deze handige tips kun je optimaal gebruik maken van de ruimte in je kleine tuin en kun je toch genieten van een prachtige ruime en groene oase!

Ingebouwde zithoek
In plaats van stoelen en tafels in je tuin te zetten, kun je ook kiezen voor een ingebouwde zithoek. Zo kun je een verhoogde zithoek maken van hout, met een hoge tafel bijvoorbeeld. Hierdoor bespaar je veel ruimte en creëer je een gezellige hoek in je tuin. Je kunt natuurlijk ook gaan voor een comfortabele loungebank die je zelf maakt of laat maken, zodat deze precies in een loze hoek past. Laat tuinkussens op maat maken om in de loungebank te leggen. Op die manier zorg je voor extra comfort.

Kies voor lichte kleuren
Door voor lichte kleuren te kiezen lijkt je tuin een stuk groter. Donkere kleuren absorberen het licht en laten je tuin kleiner lijken. Witte bloemen doen het bijvoorbeeld erg goed in een kleinere tuin. Ook lichte tuinstoelen en tafels zorgen voor een frisse en open uitstraling.

Verticaal tuinieren
Een van de slimste manieren om ruimte te besparen in je kleine tuin is om verticaal te tuinieren. Zo kun je bijvoorbeeld aan de muur een pallet bevestigen waar je potten in kunt zetten. Hangende planten kunnen ook erg mooi zijn en zorgen voor een speels effect in je tuin. En wat dacht je van een klimop, die je langs je schutting omhoog laat groeien?

Maak gebruik van spiegels
Door spiegels te gebruiken in je tuin lijkt deze ruimte een stuk groter. Plaats bijvoorbeeld een spiegel aan de muur of tussen wat planten. Hierdoor lijkt de tuin dieper dan hij daadwerkelijk is en ontstaat er een ruimtelijk effect.

Kies voor een moestuin in potten
Een moestuin is natuurlijk erg leuk om te hebben, maar in een kleine tuin kan het soms lastig zijn om deze aan te leggen zonder te veel ruimte in te nemen. De oplossing? Kies voor moestuintjes in potten! Zo kun je verschillende soorten groenten en kruiden laten groeien, zonder dat je veel ruimte hoeft in te leveren.

Een kleine tuin hoeft dus helemaal niet saai te zijn en je kunt er zelfs je droomtuin van maken! Met deze handige tips maak je optimaal gebruik van de ruimte die je hebt en creëer je een gezellige en sfeervolle tuin. Ga dus lekker aan de slag en geniet van je prachtige tuin. Succes!