Goede verlichting in de slaapkamer


In je slaapkamer, daar kom je vaak als het buiten donker is. Zelfs als je de gordijnen open hebt, heb je dus verlichting nodig om er iets te kunnen zien. Alhoewel je er vooral komt om te slapen, wil dat niet zeggen dat je geen lampen nodig hebt in deze ruimte. Sterker nog, een goede en vooral slimme verlichting is van groot belang in je slaapkamer.

Verlichting slaapkamer trends REALISEER JE DROOMHUIS

Niet te fel, graag
Over het algemeen ben je vooral in je slaapkamer te vinden als je slaapt, net wakker bent of bijna gaat slapen. Dat betekent dat je geen al te fel licht kan gebruiken. Tijdens het slapen spreekt dat voor zich, maar ook vlak voor of na het slapen zit je niet te wachten op felle lampen. Voor het slapengaan zetten deze je hersenen nog snel even in standje ‘wakker’, en daar zit je nu net niet op te wachten. En iedereen die vlak na het wakker worden wel eens een fel licht in het gezicht heeft gehad, weet dat ook dat niet bepaald een succes te noemen valt.

Verlichting in de slaapkamer moet dus altijd aan de zachte en niet al te felle kant zijn. Een goede plafondlamp vormt vaak een prima basis. Deze kun je aanzetten als je de hele kamer wilt verlichten. Kies voor een niet al te felle lamp, zodat het geheel wel vriendelijk aan blijft voelen. En let een beetje op waar je hem hangt. Recht boven je gezicht is, als je deze lamp ook aan wilt kunnen doen terwijl je in bed ligt, niet de handigste plek.

Sfeervol en functioneel
De lamp aan het plafond kun je aanvullen met kleinere lampjes op de nachtkastjes. Deze zijn fijn om als je in bed ligt nog even te lezen, of om vlak voor het slapen gaan of direct na het wakker worden al wat licht te hebben, zonder de hele kamer te verlichten. Ook deze lampjes hoeven, omdat ze direct naast je bed staan, niet al te fel te zijn. Wil je er graag een boek bij kunnen lezen, dan let je natuurlijk wel op of ze daar voldoende licht voor geven.

Daarnaast kun je, als je dat leuk vindt, nog wat extra verlichting toevoegen die eigenlijk puur voor de sfeer is. Een mooie lavalamp bijvoorbeeld, heel sfeervol en ontspannen. Doe je ook je haar en eventuele make-up in je slaapkamer? Zorg dan dat er bij de spiegel een extra lamp is, die licht geeft dat zoveel mogelijk op daglicht lijkt voor de beste resultaten.