Energie besparen: 5 gouden tips


Het realiseren van je droomhuis vergt hoe dan ook een grote investering. Wat als je op een slimme manier energie kunt besparen? Dat levert geld op en je bent nog duurzaam bezig ook. In dit artikel geven we 5 ‘gouden’ tips om energie te besparen.

Investeer in duurzame energie
Als je investeert in duurzame alternatieven voor energie, zoals een warmtepomp en zonnepanelen, dan kun je al een heel groot deel van je energiekosten besparen. Met het gebruik van een warmtepomp heb je geen gas meer nodig voor het verwarmen van je huis en de bereiding van warmtapwater. Hierdoor is een gasaansluiting overbodig, terwijl je niets inlevert aan comfort. Het hoge rendement van een warmtepomp, in combinatie met stijgende gasprijzen en lager wordende elektriciteitsprijzen, zorgt voor een flinke besparing op de energiekosten. In combinatie met zonnepanelen is het zelfs mogelijk om van jouw woning een nul-op-de-meter woning te maken. Een nul-op-de-meter woning maakt slim gebruik van energiebesparende en energieopwekkende voorzieningen, wat uiteindelijk zorgt voor een perfecte balans tussen het energieverbruik en de energieopwekking.

Gebruik energiezuinige apparaten
Wanneer je energie wilt besparen, kun je ook kijken naar de huishoudelijke apparaten die je gebruikt. Als je een nieuwe wasmachine gaat kopen, kun je kijken naar het energielabel. Energielabel A+++ is het meest energiezuinig. Kijk kritisch welke apparaten je in huis hebt. Soms kan het juist goed zijn om oudere apparaten te vervangen door een nieuw apparaat dat energiezuiniger is.

Laat apparaten niet op stand-by staan
Sommige apparaten kunnen energie verbruiken terwijl ze op stand-by staan of uit met de stekker nog in het stopcontact. Dit wordt ook wel sluipverbruik genoemd. Wanneer een apparaat een uit-knop heeft, dan is het altijd beter om die knop te gebruiken in plaats van de stand-by knop. En als je bepaalde apparaten voor langere tijd niet gebruikt is het altijd beter om de stekker eruit te trekken. Daarnaast kun je kijken of  het handig is om een contactdoos met een aan/uit-schakelaar te gebruiken voor bepaalde apparaten die bij elkaar staan.

Schaf energiezuinige lampen aan
Ook als het gaat om verlichting kun je energie besparen. Ledlampen verbruiken bijvoorbeeld al 85% minder stroom dan gloeilampen en 75% minder stroom dan halogeen (bron: MilieuCentraal). De aanschafprijs van deze lampen heb je daardoor al snel terugverdiend. Maar denk er natuurlijk ook aan om lampen uit te zetten als je niet thuis of niet in bepaalde kamers bent. Tegenwoordig zijn daar zelfs handige apps voor waarmee je lampen op afstand kunt bedienen.

Ga zuinig om met energie
Deze laatste tip klinkt natuurlijk heel algemeen, maar energie besparen begint bij je dagelijkse bezigheden. Zet de verwarming bijvoorbeeld uit wanneer je niet thuis bent en douche niet langer dan nodig is. Door goed na te denken bij wat je doet kun je op jaarbasis veel energie besparen. En dat is niet alleen goed voor de portemonnee, maar ook voor het milieu. 

Met behulp van bovenstaande praktische tips ben jij klaar om energie te besparen in je droomhuis.