Een vensterbank plaatsen


Zijn de vensterbanken van jouw woning niet meer van deze tijd? Dan wordt het de hoogste tijd om ze te vervangen. Je kunt hier een professional voor inschakelen, maar het plaatsen van vensterbanken is iets wat je ook zelf kunt doen. Omdat niet iedereen weet hoe dit moet, hebben wij een stappenplan opgesteld. Hierdoor lukt het je hopelijk om zelf vensterbanken te plaatsen.

Stap 1: Oude vensterbanken weghalen of laten zitten?
Als je vensterbanken wilt renoveren, denk je waarschijnlijk dat je de oude eerst moet verwijderen. Begin niet direct met slopen, want dit is niet altijd nodig. Het is namelijk ook mogelijk om nieuwe vensterbanken over de oude heen te plaatsen. Dit noemen we ook wel overzetvensterbanken. Het grote voordeel hiervan is dat het renoveren van vensterbanken je veel minder tijd kost. Bovendien levert het minder rotzooi op dan wanneer je de oude vensterbanken eruit sloopt.

Stap 2: Vensterbanken bestellen
Weet je inmiddels of je jouw vensterbanken gaat renoveren of vervangen? Dan is het tijd om nieuwe vensterbanken te bestellen. Voordat je dit kunt doen, moet je eerst een materiaal kiezen. Natuursteen is een optie, maar vensterbanken van kunststof of mdf winnen de laatste jaren aan populariteit. Daarnaast moet je ook bepalen welke kleur de nieuwe vensterbanken krijgen. Vind je het lastig om te kiezen? Vraag dan gratis kleurmonsters aan op Heering.eu.

Je bent er overigens nog niet als je een materiaal en kleur gekozen hebt. Het is immers ook belangrijk dat je weet hoeveel je moet bestellen. Dit hangt helemaal af van de eisen die je aan een vensterbank stelt. Zijn er radiatoren aanwezig in de ruimte(s) waar je de vensterbanken gaat vervangen? Kijk dan naar de afmetingen hiervan. Radiatoren vallen namelijk vaak volledig onder de vensterbank. Als de radiatoren verschillende breedtematen hebben, neem je de breedste radiator als uitgangspunt. Vergeet bovendien niet om na te denken over de breedte van de vensterbanken. Vaak zijn ze gelijk aan de dagmaat van het kozijn, maar ze kunnen ook uitsteken.

Stap 3: Materiaal op maat zagen
Wanneer je het materiaal voor de vensterbanken in huis hebt, wordt het tijd om ze op maat te zagen. Houd rekening met de kans op uitzetting. De naad die na montage zichtbaar blijft, kit je af met een blijvend flexibele kit. Voor het op maat zagen van vensterbanken van deze materialen wordt voorgeschreven een afkortzaag met een zaagblad van hardmetaal te gebruiken.

Stap 4: Monteer de vensterbanken
Nadat het materiaal op maat gezaagd is, begint het monteren. Dit kan door verlijming, maar je kunt ook gebruik maken van beugels. Wil je lijmen? Kijk dan goed naar de ondergrond om te bepalen welke lijm je moet gebruiken. Beugels zijn vooral aan te raden als de vensterbank ver buiten de gevel uitsteekt.