Een sedumdak: zelf of laten doen?


Een sedumdak, ook wel groendak genoemd, draagt bij aan een groenere planeet. Niet voor niets zijn ze op dit moment razend populair. Veel gemeentes geven subsidies en de variëteit van groendakproducten neemt alleen maar toe. De aanleg is eenvoudig en kan zelf uitgevoerd worden of u kunt het uitbesteden. De keuze is aan u. In dit artikel de voor- en nadelen van zelf doen of uitbesteden op een rij.

Zelf een Sedumdak aanleggen
Een Sedumdak aanleggen is eenvoudig zelf uit te voeren. Afhankelijk van de hoeveelheid werk dat u wilt uitvoeren zijn er verschillende productlijnen te koop. Wilt u er echt zo min mogelijk werk aan hebben dan is de kant-en-klare Sedumtray de oplossing. Deze tray vergt enkel het schoonmaken van het dak, beschermdoek uitrollen en de trays naast elkaar plaatsen. Meer werk is het niet en simpeler wordt het niet.

Naast de kant-en-klare trays zijn er ook systemen van (lichtgewicht) matten te koop die per laag zo worden uitgerold en aangelegd. Er wordt dan gewerkt met meerdere lagen, dus iets meer werk, maar ook wat gunstiger in prijs.

Het zelf aanleggen van een Sedumdak is het werk dus eigenlijk niet. En ook subsidie wordt afgeven voor enkel de aanschaf van producten. Complete aanleg laten verzorgen is niet nodig om voor subsidie in aanmerking te komen. Zelf aanleggen is voordeliger dan alles uitbesteden. Particulieren en kleinere oppervlaktes worden vaak zelf uitgevoerd.

Het nadeel is wel dat u zelf op het dak dient te gaan en zelf verantwoordelijk bent voor alle werkzaamheden.

Sedumdak laten aanleggen
De voordelen van het uitbesteden van de aanleg is duidelijk. U heeft er zelf geen omkijken naar. Dit is vooral gunstig als u bang bent om het dak op te gaan, of dat het om grote en/of complexere projecten gaat. Schuine daken, intensieve groendaken (dus hele daktuinen, incl. bomen) of bijzondere wensen worden vaak door ervaren professionals uitgevoerd.

Belangrijk bij aanleg
Los van het zelf aanleggen of uitbesteden zijn er een paar zaken altijd belangrijk voordat u start met een Sedumdak.

Draagkracht dakconstructie
Het eerste is dat het noodzakelijk is dat het dak het gewicht van Sedum kan dragen. Is het huidige dak nu al belast met grind, dan is het meestal geen probleem om hier een Sedumdak van te maken. De belasting van grind is hoger dan dat van Sedum. Is dat niet het geval laat dan door een constructeur bereken of de dakconstructie toereikend is.

De details
Naast de belasting van het dak zijn het kleine details die belangrijk zijn om in het achterhoofd te houden. Zoals de afvoer van water. Zorg dat deze ten alle tijden vrij blijft. Een dakrand of randje met grind kan daarnaast helpen om het Sedum mooi op zijn plaats te houden en je niet vanaf beneden tegen de randen van het Sedum aankijkt.