Is een NWWI taxatie verplicht?


Regels zijn regels. Zeker bij een huis kopen of verkopen zijn allerlei belangen gemoeid, daarom zijn er veel regels en verplichtingen. Wil je een hypotheek afsluiten? Dan kan er naar een NWWI taxatie worden gevraagd. Wat is dit precies en is dit altijd verplicht? Het korte antwoord is “nee, een NWWI taxatie is niet altijd verplicht” maar hoe kom je dan achter de woningwaarde? Dat leggen we uit op deze pagina.

Wat is een NWWI taxatie?
NWWI staat voor Nederlands Woning Waarde Instituut. Ze valideren woningtaxaties die geregistreerde taxateurs hebben opgesteld. Een taxateur die erkend is volgens de NRVT (Nederlands Register Vastgoed Taxateurs) stelt een taxatierapport op voor de klant. Het NWWI kan dit rapport valideren op nauwkeurigheid. Met een gevalideerd rapport kun je onomstotelijk aantonen dat de woningwaarde zoals deze op de NWWI taxatie staat juist is. Dat geeft een hypotheekverstrekker zekerheid.

Is een NWWI taxatie altijd verplicht?
Nee, niet alle geldverstrekkers hebben deze verplichting. In principe zou een taxateur altijd een objectief taxatierapport moeten samenstellen. Omdat taxateurs volgens uniforme maatstaven werken mag het resultaat niet of nauwelijks afwijken per taxateur. Toch gaat het om grote bedragen, een NWWI taxatie voegt een extra laag controle toe aan het proces, een soort ‘second opinion’ dus. Als je een gevalideerd taxatierapport indient bij de bank dan weet de geldverstrekker dat de woning echt die waarde heeft. Nou ja, die taxatiewaarde. Er zijn namelijk ook andere manieren om de woningwaarde te bepalen.

Wat is mijn huis waard?
Als je zelf huiseigenaar bent en je huis wil verkopen dan hoef je geen NWWI taxatie aan te vragen. Je wilt uiteraard wel weten wat de woningwaarde is. Er zijn meerdere manieren om achter de waarde te komen, de uitkomst is echter niet altijd hetzelfde. Op deze manieren kun je de waarde laten bepalen:

Zoek de WOZ-beschikking op. Dit is de waarde volgens de gemeente waar het huis staat. Dit is een schatting op basis van de informatie een jaar geleden.
Bereken online de woningwaarde via een huizensite. Er worden dan standaard kenmerken door een rekenmodule gehaald. Dit is geen nauwkeurige berekening maar het geeft een indicatie van de waarde.
Vraag een Desktop Taxatie aan. Dit is een officiële taxatie maar dan op afstand bepaald en veel goedkoper dan een taxateur inschakelen. Er zijn banken die deze rapporteren accepteren bij aanvraag van een hypotheek.
Laat een taxateur langskomen. Dit is de duurste optie die met name van belang is voor kopers, niet voor de verkopende partij. Taxeren geeft de theoretische waarde aan, de verkoopsom kan anders zijn.
Laat een makelaar langskomen die de woningwaarde bepaalt. Dit is geen officiële berekening met juridische waarde maar het kan mogelijk zelfs een beter beeld geven van de verkoopwaarde. De makelaar let namelijk ook op vraag en aanbod en houdt rekening met het gehele verkooptraject.

Wil je de woningwaarde weten maar heb je niet direct een NWWI taxatie nodig? Dan kun je via diversen websites gratis een waardebepaling aanvragen bij lokale makelaars. Je zit nergens aan vast en komt zo in contact met verkoopmakelaars in de buurt. Van daaruit kun je beslissingen maken over de verkoop van je woning.