Een mol-vrije tuin

 

U kent het wel; net de tuin helemaal klaar voor de zomer en de molshopen schieten als paddenstoelen uit de grond. Al uw harde werk wordt soms in één dag teniet gedaan. Met hun ondergrondse gegraaf en gewroet, richten ze bovengronds een flinke ravage aan. Ze duwen stenen omhoog die uw tuingereedschap schade kunnen toebrengen. Wortels van bloemen en planten worden kapot getrokken en de bloemen en planten gaan dood. Het gazon wordt ontsiert door molshopen. Wanneer de mol wat meer aan het oppervlak heeft gegraven, zijn zelfs de mollengangen (in de vorm van lange zandrichels) zichtbaar. Het komt zelfs voor dat elektriciteitskabels beschadigt raken met alle gevolgen van dien.

De mol graaft met een snelheid van zo’n 4 meter tunnel per uur. Nee, Momfer laat er geen gras over groeien. U kunt zich voorstellen dat binnen de kortste keren de ravage in uw tuin niet meer is te overzien. Natuurlijk hoeft het niet zover te komen wanneer er op tijd ingegrepen wordt. Zodra er maar één molshoop de kop opsteekt, moet u gelijk actie ondernemen. Met mollen carbid van Melkbusshop.nl kunt u de mol(len) snel en simpel verjagen. Zo voorkomt u een hoop ellende.

Wat is mollen carbid | Beurs Eigen Huis

Wat is mollen carbid?

U kent ongetwijfeld het carbid dat wordt gebruikt bij het carbid schieten rond de jaarwisseling. Maar carbid wordt niet alleen gebruikt om hard te knallen met een melkbus. Carbid wordt gebruikt voor diverse doeleinden. Eén van die doeleinden is mollen bestrijden.
Mollen carbid bestaat uit kleine brokjes steenachtige materiaal. De brokjes hebben een handzaam formaat zodat ze makkelijk in gebruik zijn bij het verjagen van mollen. Mollen carbid is een ecologisch bestrijdingsmiddel. Dit betekent dat gebruik van dit product in overeenstemming is met de natuurlijke verhouding tussen omgeving en de organismen die erin leven. Met andere woorden, mollen carbid is zowel diervriendelijk als natuurvriendelijk. Beide ondervinden geen schade van het product.

Wanneer het product in aanraking komt met water, komt er een gas vrij (acetyleen gas). Dit gas heeft een vieze penetrante geur. Mollen hebben een hekel aan deze geur en zullen snel opzoek gaan naar een ander onderkomen. De dieren worden dus niet gedood maar enkel verjaagd.

Hoe werkt mollen carbid | Beurs Eigen Huis

Hoe wordt mollen carbid gebruikt?

De molshoop moet eerst open gegraven worden met een schepje of de handen. Dan worden er een paar brokjes carbid in de molshoop gestrooid. Wanneer de grond vochtig is, zal het carbid gelijk reageren. Het sist dan een beetje en er komt gas vrij. Is de grond droog, dan gebeurt er niets en moet er een beetje water toegevoegd worden. Daarna moet de molshoop weer goed afgesloten worden. Om er zeker van te zijn dat de gang niet instort, kan het gat het best afgesloten worden met bijvoorbeeld een tegel, gras plag of wat er maar voor handen is. Als de gang ingestort is, wordt de verspreiding van het stinkende gas belemmerd en zal de werking van het carbid niet optimaal zijn.

Alle molshopen in de tuin moeten op deze manier behandeld worden. Zo kan de penetrante geur van het carbid zich goed verspreiden door de gangen van de mol. De reukzin van de mol is zeer goed ontwikkeld en de geur van het carbid zal ze dan ook zeker niet ontgaan. Ze kruipen dieper weg in het gangenstelsel, slaan op de vlucht en zoeken een ander gebied om weer opnieuw aan een gangenstelsel en holen te beginnen.

Waarom mollen carbid gebruiken?

Bovengronds kunnen de mollenactiviteiten soms een flinke ravage veroorzaken. Ondergronds heeft de mol zelf geen flauw benul van wat hij boven z'n koppie aanricht. Het dier is zich van geen kwaad bewust en doet gewoon zijn ding en leeft zijn leventje. Daar kun je het beestje toch niet op afrekenen?
Zoals elk ander levend organisme, heeft ook de mol een functie in de natuur. Zo houdt hij de grond onbewust lekker luchtig met zijn gewroet en zorgt hiermee voor een prima drainage van de grond. Tevens bestaat de menukaart van de mol onder andere uit allerlei onder de grond levende griezelige beestjes zoals insectenlarven. Veel van deze beestjes doen zich tegoed aan de wortels van planten, bloemen en bomen. Veel vegetatie sterft hierdoor af.

Heeft u hart voor dier en natuur? Dan is een klem zetten of iets dergelijks dus geen optie om van de mol af te komen. Mollen bestrijden met carbid is niet schadelijk voor de mol. De dieren worden slechts verjaagt. Ook de natuur ondervindt geen schade aan deze manier van mol bestrijden. Wat er overblijft van de carbidbrokjes is erg voedzaam voor de grond. Carbid wordt zelfs gebruikt om fruit als appels en bananen te laten rijpen.

Mollen carbid met respect voor dier en natuur | Beurs Eigen huis

Met respect voor dier en natuur

Vergeet niet dat we hier met dieren te maken hebben. Elk dier, heeft (net als de mens) ieder hun eigen karakter. Wie echt koppig en dwars is, valt moeilijk te sturen. Dit geldt ook voor de mol. Het kan zomaar zijn dat u te maken heeft met een zeer koppige mol die zich simpelweg niet uit zij territorium laat verjagen. In dat geval heeft het gebruik van andere producten ook weinig kans van slagen. De enige mogelijkheid is dan nog om de mol te vangen. Dit kan bijvoorbeeld met een mollenval. De mol wordt gevangen en u kunt het dier op een andere plaats weer vrij laten.

Hier leest u meer over mollen bestrijden met carbid »