Een écht slim huis

De kans is groot dat er in jouw huis een slimme thermostaat hangt. Misschien heeft een kennis of familielid afgelopen kerst wel een slimme speaker gekocht! Toch, wat is nu slim? Een huis dat op afstand kan worden geopend zoals in een reclame van een bekende verzekeraar? Of gaat het om iets anders dan controle op afstand?

Comfort
Een huis is je thuis. Een huis is een plek waar je je veilig en comfortabel voelt. Een wasmachine, droger, vaatwasser en stofzuiger kopen we allemaal om meer tijd te hebben voor de fijne dingen in het leven! Dit zijn allemaal luxe producten geweest! Het is nu nog gebruikelijk om thuis te komen in een koud huis, om binnen te komen in een donkere kamer, om handmatig alle apparaten uit te zetten bij het verlaten van je huis. We vinden dit normaal, maar het zou veel makkelijker en fijner kunnen!

Nieuwe technologie maakt het nu mogelijk om apparaten te bedienen met je stem. Of het is mogelijk om de telefoon te gebruiken om een lamp te schakelen. Echter, het is zeker niet eenvoudiger dan een eenvoudige lichtschakelaar! Het pakken van je telefoon, het openen van de juiste app, het vinden van het juiste apparaat of de juiste scène en dan het klikken op het juiste icoontje. Dit kost allemaal juist veel meer tijd! Wat zou het fijn zijn als je huis zèlf dingen voor je doet!

Jouw aanwezigheid maakt het verschil!
Hoe zou dit kunnen werken? Wat is hiervoor nodig? Positiebepaling binnenshuis! Een soort van GPS, maar dan binnen. Dit heet ook wel micro-geofencing. Met kleine chips kan de positie bepaald worden van een smartphone of wearable (een fitness tracker, een smartwatch, een smart ring). Het huis weet op deze manier of je in de gang, woonkamer, keuken, slaapkamer of garage bent. Nu kan het daarop reageren! Je komt thuis en speciaal voor jou gaan de lichten aan. Het huis leert van jou en past zich aan. Dit betekent nog niet dat de controle uit handen gegeven is. Natuurlijk kan het licht ook nog worden bediend met een gewone schakelaar. 

Een huis zou ook kunnen reageren op de aanwezigheid van mensen met bewegingssensoren. Echter, deze vereisen continu beweging. Het is niet fijn als de televisie uitgaat als je even stil zit op de bank! Camera’s zouden ook kunnen worden gebruikt. Echter, deze kunnen beelden waarnemen die privé zijn. Daarom is positiebepaling zoals beschreven in dit blog de juiste middenweg: betrouwbaar zonder privacy te schenden!