Duurzaam wonen? 7 tips

 

Als we iets willen doen tegen de opwarming van de aarde zullen we duurzamer moeten gaan leven. En bij duurzaam leven denken we al snel aan het aanpassen van onze eetgewoontes, een energiezuiniger huishouden of bijvoorbeeld het gebruik van benzine verminderen. Klopt als een bus, máár kunnen bijvoorbeeld ook een bijdrage leveren door duurzaam om te gaan met ons interieur. Benieuwd hoe? Biano.nl geeft je 7 tips!

Duurzame interieurs
Laten we voor het gemak eerst beginnen bij het begin: want wat houdt een duurzaam interieur eigenlijk precies in? In de dikke stoffige Van Dale (grapje) kwamen we de volgende betekenis van ‘duurzaam’ tegen: duur•zaam is 1) lang durend; 2) weinig aan slijtage of bederf onderhevig; 3) het milieu weinig belastend. Voeg daar het begrip “interieur” aan toe en we komen al snel tot de volgende omschrijving: meubels en woonaccessoires die lang mee gaan, niet snel slijten en die relatief milieuvriendelijk en grondstof besparend zijn. De vraagt blijft alleen nog steeds: Hoe creëren we een duurzamer interieur? 

Tip 1: Koop tweedehands meubels
Misschien is deze eerste tip ietwat obvious, maar desalniettemin wel gewoon een goede tip. Kijk eens vaker op websites met tweedehands meubels (zoals Marktplaats), struin eens tussen de spullen van een rommelmarkt of plan een uitje in naar de kringloopwinkel. Op die manier creëer je je eigen unieke en duurzame verzameling die zowel beter voor de portemonnee als het milieu is. Win-win!

Tip 2: Geef je oude meubels een tweede leven
Of knap je oude meubeltjes weer een keer op! Met schuurpapier en een linkje verf zien jouw meubels er namelijk binnen no time weer helemaal top uit.  Daarnaast doet een vintage item met een mooi verhaal het toch ook gewoon beter dan het tienduizendste standaard geproduceerde item uit een grote winkelketen? Dus hup, oude kleding aan en lekker aan de slag! 

Tip 3: Ga voor gerecyclede materialen
Nu we het toch over vintage hebben: ga voor meubels en woonaccessoires van gerecyclede materialen. Gerecycled glas, metaal of leer zijn beter voor het milieu omdat er namelijk minder grondstoffen en energie tijdens het productieproces - tot nieuwe interieuritems - nodig zijn. Er zijn tegenwoordig dan ook steeds meer meubels en accessoires van gerecyclede materialen te vinden.

Tip 4: Ga voor biologische materialen
Een andere mogelijkheid voor een duurzaam interieur is het kiezen van pure materialen, zoals biologisch vilt, wol of katoen. Kijk bijvoorbeeld eens vaker naar woonaccessoires, zoals kussens, vloerkleden en plaids, die van deze biologische materialen zijn gemaakt. 

Tip 5: Items met het FSC-keurmerk
Ook kun je kiezen voor meubels of woonaccessoires die gemaakt zijn van hout met een FSC-keurmerk. Dit keurmerk geeft namelijk aan dat het hout uit een duurzaam beheerd bos vandaan komt en dus milieuvriendelijk is. Daarnaast is bamboe ook een goed alternatief: dit is namelijk een grassoort dat ontzettend snel groeit en één van de meest milieuvriendelijke bouwmaterialen is.

Tip 6: Sta stil bij het productieproces
Probeer bij het uitzoeken van nieuwe meubels of accessoires stil te staan bij het productieproces. Beantwoord bijvoorbeeld vragen als: waar is het item van gemaakt? Is er bij de productie veel energie gebruikt? Is de fabrikant duurzaam? Hoe worden de items vervoerd? Is het item tijdloos en gaat het lang mee?

Tip 7: Koop je items lokaal
Ten slotte kun je een duurzamer interieur creëren door meer bij lokale (fysieke) winkels te kopen. Op die manier ondersteun je namelijk enerzijds de lokale economie en anderzijds bespaar je op transport en de verzendkosten die nadelig voor het milieu zijn.