Duurzaam droomhuis


Duurzaamheid is tegenwoordig steeds belangrijker. We proberen met z’n allen steeds bewuster om te gaan met ons energieverbruik en de impact die we hebben op het milieu. Daarnaast proberen we natuurlijk ook op de kosten te letten. Onder de douche springen in plaats van een bad nemen, alle lichten uit doen als we de deur uit gaan en vaker een dekentje erbij pakken zodat de verwarming uit kan blijven. Dit helpt allemaal om de energierekening te beperken. Rekening houden met duurzaamheid is extra belangrijk bij je droomhuis. Hier zal je namelijk veel tijd spenderen. Daarom geven we je enkele duurzame toepassingen binnen je droomhuis.

radiatorknop realiseer je droomhuis

De radiatorknop
De eerste duurzame toepassing is een radiator knop. Dit is een modulerende thermostaat waarmee je cv-ketel slimmer en zuiniger zal werken. De thermostaat staat in verbinding met de cv-ketel en geeft door hoe hard of zacht de ketel brandt. Hiermee kan je dus controleren hoeveel de verwarmingen in je droomhuis verbruiken. Met moduleren kan je gemiddeld zo’n 3% op je stookkosten besparen. Dit zal uiteindelijk neerkomen op honderden euro’s per jaar! Daarnaast zijn er al radiator knoppen beschikbaar vanaf €25,-.

Zonnepanelen
De tweede duurzame toepassing zijn zonnepanelen. Deze zijn tegenwoordig steeds populairder en dat heeft meerdere redenen. Zonnepanelen zijn namelijk een rendabele investering die gestimuleerd wordt vanuit de overheid. Door de stijgende vraag stijgt ook het aanbod. Hierdoor is er meer kennis en meer prijsconcurrentie. De panelen zijn tegenwoordig gemakkelijker te installeren, van betere kwaliteit en leveren meer energie op.

tafel realiseer je droomhuis

Duurzaam interieur
De derde toepassing is het gebruik van duurzaam interieur. Denk hierbij aan meubels die niet snel slijten, langer mee gaan en gemaakt zijn van duurzame materialen. Het is misschien wat prijziger bij de aanschaf, maar op de lange termijn heeft het zeker voordelen. Waar een goedkoop bed soms na een paar jaar al uit elkaar valt van ellende, zal een duurzamer bed lang mee gaan, meer comfort geven en uiteindelijk kosten schelen. Let daarom bij het kopen van nieuwe meubels op de kwaliteit en de materialen waarvan het is gemaakt.

Isolatie
Ten vierde kan je veel besparen door je huis goed te isoleren. Dit houdt in de winter de warmte binnen en in de zomer de kou buiten. Een gemiddelde woning verliest namelijk al snel 20 procent van de warmte via de muren en gaat vervolgens stoken om dit goed te maken. Isoleer de muren, vloeren en daken van je droomhuis en je zult veel verschil in kosten zien op jaarbasis.

Radiator ventilator
Tot slot kan je duurzamer wonen met een radiator ventilator. Dit is een ventilator die onder de radiator wordt geplaatst om je huis sneller te verwarmen. Hiermee kan je tot wel 22 procent op je stookkosten besparen. Bevestig de ventilator aan de onderkant, tussen de platen van je radiator en klaar!