Duurzaam in de keuken


We worden ons steeds bewuster van duurzaam handelen. Zowel vanuit het oogpunt milieu, als vanuit financiën. De energieprijzen liegen er immers tegenwoordig niet om. Gelukkig zijn er een aantal tips die je kunt volgen om je keuken duurzamer in te richten en minder energie te verbruiken. Doe je voordeel met onze tips.

vaatwasser realiseer je droomhuis

Bewust omgaan met de vaat
Steeds voor ieder hapje een ander bord pakken? Niet nodig! Zorg dat je niet onnodig afwas creëert en zet de vaatwasser pas aan als deze écht vol is. En heb jij nog een oude vaatwasser in de keuken? Goed om te weten is dat oude vaatwassers van tien tot vijftien jaar oud ongeveer 50% meer water en energie verbruiken dan de nieuwste modellen. Ontdek de beste koop vaatwasser van het moment en overweeg om je oude vaatwasser te vervangen om op termijn te besparen.

Daarnaast is het in veel gevallen aan te raden om de vaatwasser pas na 23.00 uur ’s avonds aan te zetten (Brabant en Limburg na 21.00 uur). Dan gaan namelijk de daltarieven van energieaanbieders in en is het draaien van de vaat dus voordeliger. De nieuwere vaatwassers hebben de functie ‘startuitstel’, waarmee je je vaatwasser kunt programmeren om op een later moment aan te gaan. Handig!
 

borden vaat realiseer je droomhuis

Milieuvriendelijke keukenprins of -prinses
Tijd om boodschappen te doen? Overweeg om vaker vegetarisch te eten of koop biologisch vlees. Ga voor producten van het seizoen én koop als het kan eens wat vaker lokale producten. Die hoeven een minder lang transport af te leggen. Je helpt er ook nog eens ondernemers in de buurt mee. Koop je fruit en groenten? Neem liever je eigen tas mee naar de supermarkt in plaats van steeds een nieuwe plastic zak te pakken.

Ook op het koken zelf kun je nog winst behalen. Dat begint al met het slim omgaan met kookwater. Hergebruik waar mogelijk en kook met de deksel op de pan om zo min mogelijk warmte verloren te laten gaan. Dit zorgt voor twee tot drie keer minder energieverbruik. Voor meerdere dagen of mensen koken is bovendien voordeliger dan wanneer je voor iedere maaltijd opnieuw het fornuis aanzet.
 

keuken apparatuur realiseer je droomhuis

Verspilling van eten en energie voorkomen
Zoals je net las is het duurzaam gezien een aanrader om voor meerdere dagen te koken. Je kunt je eten echter niet eindeloos bewaren, maar de diepvries helpt je een handje. Maar zowel een grote koelkast als diepvries vreten best wat energie (en ruimte). Een goede oplossing is de koelvriescombinatie, oftewel een diepvries en koelkast in één. Lijkt je dit wel wat? Bekijk dan de beste koelvriescombinatie van het moment op DeBeste.com. Deze vergelijkingssite update steeds de best beoordeelde modellen. En daarbij wordt ook het energielabel meegenomen, zodat je zeker voor een zuinig apparaat gaat.

Nu je een diepvries hebt kun je restjes eenvoudig invriezen. Wil je iets uit de diepvries halen? Laat het dan ontdooien in de koelkast. De koelte die van het bevroren product afkomt die zorgt er namelijk voor dat de koelkast minder hard hoeft te werken. En laat daarnaast de koelkast natuurlijk niet onnodig open staan, ook niet als je ‘even snel’ drinken inschenkt. Tot slot is het nog slim om stekkers van alle apparaten uit te trekken als je ze niet gebruikt. Denk aan de blender, de airfryer of het tosti-apparaat. Want ook al gebruik je ze op dat moment niet, ze verbruiken dan toch een minimale hoeveelheid aan stroom (sluipverbruik). Alle beetjes helpen!