Duurzaam bouwen & wonen


Is jouw huis klaar voor de toekomst? En biedt het optimaal wooncomfort? Maar waar begin je als je duurzaam én comfortabel wil wonen? We geven een aantal tips en ook gelijk de experts die je kunnen helpen bij het realiseren van je duurzaam bouwen & wonen plannen.

Duurzaam wonen infrarood vloerverwarming REALISEER JE DROOMHUIS

1. Verwarmen zonder gas

Verwarm je momenteel nog je huis met gas? Herken je óók de nadelen? Lelijke radiatoren, installaties die vaak stuk gaan, hoge onderhoudskosten… Dutch Heating Products biedt hiervoor een goed alternatief. Hiermee verwarm je je huis duurzaam, namelijk met amorfe infrarood vloerverwarming!

Deze verwarming heeft een uitstekende warmteafgifte en -overdracht, waardoor het energiezuiniger is dan andere verwarmingsoplossingen. Dit is goed voor zowel het milieu als je portemonnee.

 

BLOG Duurzaam Bouwen en Wonen REALISEER JE DROOMHUIS

2. Verduurzaam je tuin!

Wist je dat ook kunstgras duurzaam kan zijn? LimeGreen maakt duurzaam kunstgras dat eruit ziet als echt gras en ook zo voelt. Een deel van het plastic is vervangen door natuurlijke materialen. Het gras wordt ingevuld met natuurlijke materialen als Italiaans rivierzand en kokos.

Er zijn nog meer ‘groene’ voordelen. Je bespaart namelijk op kunstmest en pesticiden. Daarnaast heb je geen water nodig. Zeker in de hete zomers wel zo fijn en gemakkelijk. Met LimeGreen gras ga je letterlijk en figuurlijk voor groen!

 

BLOG Duurzaam Bouwen en Wonen REALISEER JE DROOMHUIS

3. De juiste technische installaties

Je wil een comfortabele, gezonde en duurzame woning bouwen of je huidige woning renoveren en je weet niet waar je allemaal aan moet denken. Technische installaties zijn belangrijk voor je woongenot en ze bepalen de duurzaamheid van je woning, maar ze zijn ook duur.

Te vaak wordt echter onvoldoende aandacht besteed aan systeemkeuzen en kwaliteitsaspecten, aandachtspunten en extra mogelijkheden. Sjoerd Eegerdingk van Mijninstallatieadvies kan je van goed advies voorzien zodat jij je duurzame droomhuis kan realiseren!

 

 

BLOG Duurzaam Bouwen en Wonen REALISEER JE DROOMHUIS

4. Bespaar 70% op je gasrekening!

Wil jij ook 70% besparen op je gasrekening, comfortabel wil wonen én tegelijk verduurzamen? Kies dan voor de slimste optie: de hybride warmtepomp.

Koppel de hybride waterpomp Elga Ace van Remeha aan je cv-ketel. Dit is een hybride warmtepomp die samenwerkt met elke cv-ketel en afgiftesysteem. Of dit nu radiatoren of vloerverwarming is. Dus zonder ingrijpende verbouwing in 1 dag geïnstalleerd. Wil je weten wat de besparing voor jouw woning is? Start dan snel je berekening.

BLOG Duurzaam Bouwen en Wonen REALISEER JE DROOMHUIS

5. Bespaar energie met de juiste zonwering


Met de juiste zonwering kan je veel besparen op je energierekening. Heb je wel eens aan louvers gedacht? Louvers zijn niet alleen mooi en functioneel, ze zijn ook duurzaam. Ze versterken het karakter van het huis. Zijn bijzonder praktisch bij het reguleren van daglicht. En vriendelijk voor de energierekening.

In de winter laat je de zon binnen. In de zomer alleen het licht. En als één bouwmateriaal duurzaam is, dan is het aluminium wel. Sunshield heeft een uitgebreide collectie. Neem een kijkje!


 

BLOG Duurzaam Bouwen en Wonen REALISEER JE DROOMHUIS

6. Een duurzaam huis met een hart van hout

Milieuvriendelijk bouwen heeft de toekomst, kies daarom een woning met een hart van hout! Bij houtskeletbouw wordt er gebruik gemaakt van duurzame en volledig recyclebare materialen. Het is een schone, betrouwbare en flexibele bouwmethode met een hoge bouwsnelheid.

Een houtskeletbouw woning overstijgt alle normen op het gebied van duurzaamheid, luchtdichtheid en isolatie. Groenhart Houtskeletbouw bouwt duurzame houtskeletbouwwoningen op maat door heel Nederland.

 

BLOG Duurzaam Bouwen en Wonen REALISEER JE DROOMHUIS

7. Slim ventileren en duurzaam verwarmen

Evolueren naar een gasloze woning? Dan is het aan te raden een oude ventilatiebox te vervangen door een ventilatiewarmtepomp. In deze energiezuinige woning in Staden (België) plaatst installateur Dialeau de DucoBox Eco in hybride opstelling met een combiketel en een bijhorend boilervat.

Bekijk de video, verbeter het energielabel en maak de sprong!

 

BLOG Duurzaam Bouwen en Wonen REALISEER JE DROOMHUIS

8. Energiearme woningen met staalframebouw

Staalframebouw wordt ook in Nederland steeds populairder. Niet alleen omdat het sneller bouwen is, maar ook omdat het duurzamer en milieuvriendelijker bouwen is.

Met weinig energie worden deze woningen eenvoudig en snel verwarmd en gekoeld. Atlanta MBS bouwt met de modernste prefab systemen dit soort staalframebouw woningen.

 

BLOG Duurzaam Bouwen en Wonen REALISEER JE DROOMHUIS

9. Kies voor een natuurlijk bouwmateriaal

De keuze van een isolatie- en bouwmateriaal voor de buitenschil van een woning is een belangrijke beslissing. Naast de energieprestaties is het effect op het binnenklimaat en zo ook op de gezondheid van de bewoners een belangrijk criteria.

Kalkhennep-isolatieblokken van Isohemp hebben vele voordelen zoals: 100%  natuurlijk, thermische en akoestische isolatie, vochtregulering en brandveiligheid. Bij toepassen van het houten paal en balk systeem in combinatie met kalkhennep blokken benut je alle voordelen van hout. Het milieu vaart er ook wel bij. Een gemiddelde woning spaart al in de bouwfase ca 5 ton CO2.

 

BLOG Duurzaam Bouwen en Wonen REALISEER JE DROOMHUIS

10. Duurzaam Bouwen met passie

Een duurzaam droomhuis ontwerpen gaat het beste met een architect met passie voor duurzaam bouwen. Solid Green Architecture (SGA) is zo’n partij, zij ontwerpen en bouwen huizen van hout. SGA is een verwijzing naar de materialen waar ze graag mee werken en de wijze waarop deze worden toegepast. Hierbij staat solid voor stevig/ puur en staat green voor de voorkeur om te werken met natuurlijke materialen.

Wanneer SGA een woning ontwerpt denken ze niet alleen aan een mooie vormgeving maar ook aan het comfort voor de bewoners. Dit wordt bereikt met natuurlijke materialen. Door gebruik te maken van houttechnieken uit Finland en kalkhennep-isolatie uit België komt de gezonde uitwerking van natuurlijke materialen optimaal tot zijn recht.

Duurzaam bouwen en wonen actieweek REALISEER JE DROOMHUIS

11. Isoleer je kruipruimte

Is het koud en kil in jouw woning, zélfs tijdens warme voorjaarsdagen? Dan is het de hoogste tijd om je woning te isoleren! Isoschelp isoleert kruipruimtes met isolatieschelpen. Deze schelpen zorgen voor een droger en schoner binnenklimaat en helpen tegen optrekkend vocht, een koude vloer, tocht in huis, vocht in de kruipruimte, schimmelvorming, nare geuren uit de kruipruimte en in huis en tegen ongedierte.

TONZON isoleert de kruipruimte met thermokussens en bodemfolie. De thermoskussens zijn een soort luchtzakken van folie die onder de vloer aangebracht worden. Door meerdere lagen folie kan de vloer geen warmte meer uitstralen naar de kruipruimte. Daarnaast wordt de lucht in de luchtzakken van bovenaf opgewarmd waardoor de warmte dichtbij de vloer blijft. Geniet van een droge, schone kruipruimte en meer wooncomfort.

 

BLOG Duurzaam Bouwen en Wonen REALISEER JE DROOMHUIS
BLOG Duurzaam Bouwen en Wonen REALISEER JE DROOMHUIS