Droomhuis bouwen? Denk hieraan!


Een droomhuis bouwen: wie wil het niet? Helemaal zelf vormgeven hoe je huis eruit ziet, je huis helemaal naar jouw wensen inrichten… Maar er komt best nog wel wat bij kijken. Een droomhuis bouwen is wat dat betreft overweldigend. We geven je een paar belangrijke tips die je niet mag vergeten als je een huis gaat (laten) bouwen.

laptop realiseer je droomhuis

De financiën regelen
Bij een huis bouwen komt veel financiële sores kijken. Je moet mogelijk een hypotheek afsluiten, de maandelijkse kosten berekenen en moet ook belastingtechnisch het een en ander uitzoeken. Hoeveel WOZ-belasting ga je betalen? Hoeveel hypotheek kun je maximaal krijgen? Al deze zaken moeten bij elkaar komen.
Daarnaast moet je ook rekening houden met de verzekeringen. Je hebt bij een nieuw huis natuurlijk een inboedel- en opstalverzekering nodig. Begin je al vroeg te oriënteren bij aannemers, de bank, de gemeente, de architect, notaris, nutsbedrijven, et cetera. Pas als je alles helder hebt, kun je een ontwerp laten maken.

Vergunningen regelen
Voordat je kunt beginnen met de bouw van het huis, moet je een aantal vergunningen regelen. Denk bijvoorbeeld aan de omgevingsvergunning. Het aanvragen en het verkrijgen van deze vergunning is best lastig: het neemt meerdere maanden in beslag. Het kan ook zijn dat je een vergunning moet regelen voor een tuinhuis of schuur. Een schuur of een tuinhuis lijkt misschien vergunningsvrij, maar dan moet je wel voldoen aan alle voorwaarden.
Zet je een bouwcontainer neer om je afval af te voeren, dan kan het zijn dat je ook hiervoor een vergunning moet aanvragen. Zeker als je deze op grond van de gemeente gaat neerzetten. Goed om rekening mee te houden.

verbouwing realiseer je droomhuis

Waar gaat je bouwafval heen?
Tijdens de bouw ga je behoorlijk wat bouwafval verzamelen. Dat bouwafval kun je het best afvoeren met een container. Een bouwcontainer of een puincontainer is een goed idee. Je kunt er veel rommel in kwijt, en betaalt vaak per kubieke meter. Daar komt nog bij dat het verhuurbedrijf vaak het puin voor je afvoert. Bedrijven in de containerverhuur maken het gemakkelijk voor je. Je kunt namelijk online al de container regelen en de huur in orde maken. Het bedrijf komt dan op de afgesproken tijd de container brengen en ophalen.

Na de bouw: de oplevering
Als de bouw erop zit, krijg je te maken met de oplevering en de laatste financiële afwikkeling. Is alles volgens afspraak gemaakt? Is het ontwerp gevolgd? Klopte de offerte met de finale kosten? Ben je tevreden over de kwaliteit?
Het kan zijn dat de bestrating nog geen onderdeel was van de bouw van je huis. Dan is het belangrijk dat je dit zo snel mogelijk regelt. Zo kun je zo snel mogelijk genieten van je nieuwe woning.

Doe inspiratie op tijdens de beurs
Voor meer informatie en inspiratie over de verbouwing of inrichting van je woning neem je een kijkje op de beurs. Deze wordt binnenkort georganiseerd en er zijn nog kaarten beschikbaar! Bestel hier je tickets.