Do's en dont's bij een zonnige tuin


Heb jij de luxe van een zonnige tuin op het zuiden bij je woning? Daar zal menig mens jaloers op zijn! Vergeet echter niet dat het op bepaalde punten ook juist een uitdaging kan zijn om zo’n zonnige tuin in te richten. Het kan er bijvoorbeeld erg heet worden. Gelukkig zijn er slimme oplossingen te vinden! We delen onze tips voor de inrichting van een tuin met veel zonuren in deze blog.

overkapping tuin realiseer je droomhuis

Overkapping in de tuin
Doorgaans is het heerlijk om buiten te zitten in een tuin in de zon. Op de warmste dagen van het jaar kan het echter wel heel heet zijn. Of wellicht zit je überhaupt niet zo graag een groot deel van de dag met je gezicht in de zon. Zorg voor schaduw in je tuin! De beste manier om dit te verwezenlijken, is met een terrasoverkapping. Zo’n overkapping is mooi én sterk – ook bij harde wind blijft ‘ie gewoon staan, wat met een parasol natuurlijk wel een ander verhaal is. Populaire overkappingen zijn veranda’s, die aan de gevel of een andere buitenmuur worden geplaatst. Kies voor een veranda met een gesloten dak, zodat het zonlicht er niet doorheen schijnt. Zo zit je heerlijk beschut! Tegelijkertijd geniet je nog altijd van een fris briesje, met een veranda die open is aan de zijkanten.

Verkoeling in de tuin
Een overkapping brengt dus beschutting in de tuin. Maar er zijn nog meer manieren om voor verkoeling te zorgen. Denk aan het plaatsen van een zwembad in de tuin! Een groot zwembad is natuurlijk het leukst. Maar ook een klein badje is al ideaal, al is het maar om even in te pootjebaden. Andere ideeën? Plaats een buitendouche in de tuin, of denk juist aan een vernevelaar. Veel planten maken ook dat je tuin koeler blijft: plaats dus niet te veel stenen.

moestuin achtertuin realiseer je droomhuis

Planten die van zonlicht houden
Wil je graag veel groen in de tuin plaatsen? Lekker doen! Let er wel op dat je planten en bloemen kiest die graag in het zonlicht staan. Nu is dat met best veel planten en bloemen het geval, met name de tropische, kleurrijke varianten. Schaduwplanten kun je beter achterwege laten, tenzij je ergens een schaduwrijk hoekje in de tuin hebt. Verder hebben planten die volop in de zon staan net wat meer water nodig dan planten die beschut staan. Vergeet dus niet om regelmatig de gieter erbij te pakken!

Moestuin beginnen
Wist je dat veel gewassen ook groeien als kool in een zonnige tuin? Je kunt hier dus zeker een moestuin beginnen. Pak het direct groots aan, als dit een droom van je is. Maar ook een mini-moestuin is al heel leuk. Kweek bijvoorbeeld je eigen tomaatjes en aardbeien, om maar iets te noemen. Een tof projectje om erbij te hebben! Bij een tuin met veel schaduw is het lastig om groenten en fruit te laten groeien – maak daar dus juist gebruik van als je een tuin op het zuiden hebt.